nieuws

Twee instituten somberder over groei van Duitse economie

bouwbreed

Het gaat er steeds meer naar uitzien dat de Duitse economie dit jaar minder sterk zal groeien dan tot voor kort was verwacht. Woensdag kwamen er van gezaghebbende instellingen in Duitsland duidelijke signalen dat het herstel haperingen zal gaan vertonen. Dat zal onvermijdelijk zijn weerslag hebben op de Nederlandse economie.

Zowel het gezaghebbende economische instituut HWWA als de werkgeversorganisatie DIHT voorspelde dat de waardestijging van de mark en de loonsverhogingen in Duitsland de groei zullen remmen. Het Duitse ministerie van economische zaken had vorige week al waarschuwende geluiden laten horen. “De economische situatie is niet meer zo gunstig als aan het begin van het jaar”, aldus het in Hamburg gevestigde HWWA. Het instituut stelt vast dat de tot nu toe overeengekomen loonsverhogingen van ongeveer 4 procent hoger zijn uitgevallen dan verwacht en dat de waardestijging van de mark de export zal bemoeilijken.

De voorzitter van DIHT, Hans Peter Stihl, kwam woensdag in grote lijnen met dezelfde boodschap. Hij zei dat zijn organisatie de raming voor de economische groei in 1995 heeft verlaagd van 3 tot 2 procent. De oorspronkelijke prognose was gelijk aan die van de regering.

Reageer op dit artikel