nieuws

Test bouwhelmen mondt uit in nieuw ontwerp

bouwbreed

Bij het ontwerpen en ontwikkelen van bouwhelmen moet het draagcomfort een functioneel aandachtspunt zijn. Want een helm die goed zit wordt langer gedragen en heeft daardoor een positieve invloed op de veiligheid van de bouwvakker. Tot deze conclusie komt Pandit, een Delfts ingenieursbureau voor produktontwikkeling dat in opdracht van het vakblad Aannemer een onderzoek uitgevoerde naar het draagcomfort van bouwhelmen. Pandit heeft daarop zelf de daad bij het woord gevoegd en een nieuwe bouwhelm ontworpen die voldoet aan de comforteisen van de bouwvakkers die aan het onderzoek hebben deelgenomen.

Pandit heeft op drie bouwplaatsen in Nederland tien verschillende bouwhelmen getest en de opmerkingen van de bouwvakkers verwerkt. De op grond van deze opmerkingen ontworpen bouwhelm wijkt op een aantal punten af van de gebruikelijke helmen. Zo zijn volgens Pandit slechts twee verstelbare draagbanden nodig. Als er drie worden gebruikt, is er namelijk altijd een die niet draagt. De nekband is scharnierend aan de hoofdband aangebracht en is aan de binnenkant afgerond om een betere aansluiting aan het achterhoofd te krijgen. De instelling van de nekband gebeurt met een draaiknop. Hoofd- en nekbanden zijn uitgevoerd in rubber, dat door zijn flexibiliteit beter past.

De zonneklep van de door Pandit bedachte helm vormt niet een geheel met de buitenhelm, maar is aan de hoofdband bevestigd. Daardoor heeft de positie van de zonneklep een directe relatie met de vorm van het hoofd. De regengoot aan de zijkanten van de helm hebben een afvoer aan de achterzijde. Bovenin de helmschaal zijn ventilatiegaten aangebracht die van buitenaf zijn te openen en te sluiten. Volgens Pandit kan het gebruik van nieuwe kunststoffen nog tot een gewichtsbesparing leiden en zou het nieuwe ontwerp niet duurder hoeven te zijn dan bestaande bouwhelmen.

De onderzoekers zijn nog op zoek naar een fabrikant die verder met het nieuwe ontwerp aan de slag wil.

Reageer op dit artikel