nieuws

Steenfabriek Wirdum met sloop bedreigd

bouwbreed

Het ambitieuze, door architectenbureau Team 4 uit de stad Groningen ontwikkelde, restauratieplan voor de voormalige steenfabriek Rusthoven in Wirdum zal niet gerealiseerd ke worden. De gemeente Loppersum wist namelijk geen overeenstemming te bereiken over de aankoop van het gebouw met de huidige eigenaar, een particulier uit Haren.

Vanwege de grote historische waarde wilde de gemeente Loppersum Rusthoven laten restaureren en zo voor sloop te behoeden. Men liet daarom Team 4 een restauratieplan uitwerken. Uit hun rapport bleek dat er ruim f. 5 miljoen nodig is om het gebouw op te ke knappen.

De gemeente dacht er ondermeer aan om een museum in de oude fabriek te realiseren. Het benodigde restauratiegeld hoopte men uit diverse fondsen te ke werven. De steenfabriek is inmiddels al 22 jaar dicht en in de jaren daarna ernstig in verval geraakt. Wanneer het restauratieplan niet doorgaat, lijkt het pand ten dode opgeschreven.

Reageer op dit artikel