nieuws

Stalen dakplaten voorzien van polystyreen isolatie

bouwbreed

Tenminste twee leveranciers in Belgie hebben hun stalen dakplaten, met een profiel als van dakpannen, voorzien van een isolatielaag van polystyreen.

Finn-Roof Dachsysteme AG te Elsenborn in Belgie is importeur van metalen dakpanplaten uit Finland. Volgens een toelichting is de polystyreen geproduceerd zonder cfk’s en door een speciale behandeling verminderd brandgevaarlijk. De vorm van de laag polystyreen past precies tegen de onderzijde van het dakpannenprofiel. De dikte is maximaal 120 mm. De isolatielaag is afgewerkt met een folie met aluminium.

De platen zijn zelfdragend tot een overspanning van 1,20 m en worden bevestigd door middel van 5 zelftappers per m2, die dezelfde kleur hebben als de platen. Nokken, dakgoten en andere toebehoren zijn ook in dezelfde kleur verkrijgbaar. Er zijn ook bijpassende lichtkoepels, sneeuwvangers, ventilatie-doorvoeren enzovoort. De geisoleerde platen worden op de markt gebracht onder de merknaam Finn-Roof Eskimo.

Finn-Roof maakt gebruik van dakpanplaten van fabrikant Verho-Metalli OY te Kaarina in Finland. Het gaat om dubbelzijdig verzinkte en meervoudig gecoate platen. Het aanzicht van een Verho-dak is nauwelijks te onderscheiden van een pannendak. Toch heeft het geheel andere eigenschappen. De minimale dakhelling is 8 gr. , het gewicht van de platen zonder isolatie is 5 kg/m2, en het materiaal is damp- en waterdicht.

Eerlijk

De imitatie van het aanzicht van dakpannen is dus eigenlijk misleidend. Verho levert ook een profiel dat niet van een pannendak is afgeleid, onder de naam Fantti. Of deze platen ook met polystyreen isolatie verkrijgbaar zijn, wordt niet vermeld. Door de eigen vormgeving maken deze platen een ‘eerlijker’ indruk dan de dakpanplaten. Volgens Finn-Roof zijn de Verho dakplaten in Nederland verkrijgbaar bij SDS te Ommen. Een tweede leverancier van dakpanplaten met polystyreen isolatie is Robs te Trois-Ponts in Belgie. De platen worden geproduceerd door Isometall te Manhay in Belgie. De isolatielaag vertoont grote overeenkomst met die van het produkt van Finn-Roof Dachsysteme.

Aluzink

De thermische isolatiecoefficient is 0,65 W/m2 gr. C, bij een dikte die met de golven van het profiel varieert tussen 30 en 75 mm. De aluminiumlaag aan de binnenzijde is 80 mnot dik. De stalen platen zijn 0,35 mm of 0,5 mm dik en aan beide zijden behandeld met aluzink. Daaroverheen is aan de buitenzijde een voorbehandelingslaag en een plastisol afwerking voorzien, aan de binnenzijde een voorbehandelings- en een epoxylaag.

Ook Robs legt nadruk op de visuele overeenkomst met een pannendak. Er is echter een goedkopere variant met minder diepe golven, de zogenaamde ‘Econorobs’, die al wat minder op een pannendak lijkt.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels