nieuws

Sloop en nieuwbouw in oude Haagse wijk

bouwbreed

De gemeente Den Haag heeft een plan openbaar gemaakt, waarin staat dat 450 huizen in de wijk Valkenbos-Zuid moeten worden gesloopt. Het gaat om woon- en winkelpanden die sterk zijn verwaarloosd.

Daarnaast voorziet het plan in een uitbreiding van de groenvoorzieningen in het stadsdeel en in de bouw van 175 nieuwe woningen. Wijkbewoners hebben inmiddels geprotesteerd tegen de sloopplannen.

Verschillende kleine bedrijven die nu nog zijn gevestigd in dit gedeelte van de stad moeten blijven bestaan. Volgens de samenstellers van het plan zijn in Valkenbos-Zuid te veel woningen dicht op elkaar gebouwd. Hierdoor is in het gebied te weinig openbare ruimte. Na de sloop van de woningen moet hierin verandering zijn gekomen.

Een centrale rol hierin speelt het Newtonplein. “Het gaat allereerst om herinrichting zoals snoeien van opgeschoten groen voor het spontane toezicht, aanleg van een hondenlaantje en het opnieuw opdelen van het plein in verschillende ‘kamers’ voor verschilllende doel- en leeftijdsgroepen van jong tot oud”, aldus het plan. De woningen die in het gebied moeten worden gebouwd, zijn voornamelijk eengezinswoningen. Daarnaast komen er een aantal ‘stadswoningen’ en atelierwoningen. “Het overige programma bestaat dan uit circa 60 grondgebonden woningen in gestapelde bouw en circa 50 bovenwoningen”, aldus het plan.

De verkoopprijzen van de huizen bedragen tussen f. 160.000 en f. 250.000. Volgens de gemeente is er genoeg belangstelling voor dit soort woningen vooral als er meer openbare ruimte in de wijk is gerealiseerd.

Reageer op dit artikel