nieuws

Rubble Master met trilzeef complete recyclingmachine

bouwbreed

Op een opslagterrein van bouwpuin en oud wegenmateriaal aan de haven te Werkendam heeft Marcorp uit het Brabantse Dongen vorige week enkele dagen de gelegenheid gekregen de prestaties van de Rubble Master breekinstallatie te demonstreren. Het was voor de tweede maal dat met deze compacte steen- en puinafval recyclinginstallatie in ons land kennis kon worden gemaakt.

Het is pas enkele maanden terug dat Bristar-Marijs BV, Rijssen de Rubble Master van de Oostenrijkse machinefabrikant HmH GmbH uit Linz naar ons land haalde. Gezien het leveringsprogramma van Bristar was zoals we toen al vaststelden, de breekinstallatie een wat vreemde eend in de bijt. Het wekt dan ook geen verbazing dat de verkooprechten van de machine inmiddels in andere handen liggen, in dit geval bij Marcorp, die de verkoop voor de Benelux verwierf.

De op vrachtwagenchassis te vervoeren installatie laat zich met behulp van een containerafzetsysteem in enkele ogenblikken laden en lossen, een methode die we ook terugvinden bij de Finse Citycrusher. De complete installatie is door zijn geringe afmetingen op praktisch elke bouwplaats op te stellen. Hiertoe is de installatie geconstrueerd op een ondersteuningsframe.

Rotorbreker

Met ingeklapte transportband bedraagt de transportlengte slechts 5400 mm en de breedte 1465 mm. De uitvoerband voor het gebroken materiaal voegt bij opstelling van deze 6,8 ton zware breekinrichting hier slechts 2.340 mm aan toe. Het hart van de machine is een rotorbreker van het type LPB 500 met een inloopmaat van 550 x 450 mm.

Deze is in staat brokken beton, bouwpuin en asfalt met een grootte van maximaal 400 mm te verwerken. De capaciteit ligt, afhankelijk van het te verwerken materiaal rond de 25 ton. Het vermogen daarvoor wordt geleverd door een Hatz 32 kW Silent Pack dieselmotor.

Afzeven

Door de keuze voor een diesel-elektrische of diesel-hydraulische aandrijving werkt de installatie onafhankelijk van een externe energiebron. Naar wens is echter een volledig elektrische uitvoering eveneens leverbaar. Bedrijven die het gebroken materiaal op locatie willen afzeven ke de breker completeren met een trilzeef. In Werkendam bleek de Rubble Master namelijk met een dergelijk zeef, die speciaal voor de installatie werd ontwikkeld en die het gebroken steenmateriaal in verschillende fracties verdeelde, te zijn aangevuld. Marcorp gaat de Rubble Master niet alleen verkopen. Ook huur van de installatie al of niet aangevuld met de zeefinrichting is mogelijk. De container-mobiele breekinstallatie zal door zijn gemakkelijke verplaatsbaarheid en geringe afmetingen, alsmede door de geluidsarme en stofvrije werking ook op binnenstedelijke projecten zijn diensten ke bewijzen.

Reageer op dit artikel