nieuws

Rijkswaterstaat: haast met vaargeul Terschelling

bouwbreed

Rijkswaterstaat Noord-Nederland maakt haast met de komst van een nieuwe vaargeul naar Terschelling. Als alles meezit en alle partijen het eens ke worden over de uitvoering van het po, kan de aanbesteding al in juni of juli worden gerealiseerd.

Het po zou dan nog voor de komende winter ke worden afgerond. Rijkswaterstaat wil niet zeggen wat de kosten zijn van de nieuwe vaargeul.

De huidige vaargeul van Harlingen naar Terschelling, het Schuitengat, is dusdanig aan het dichtslibben dat de kosten voor Rijkswaterstaat niet meer opwegen tegen de baten. “We zijn dagelijks aan het baggeren, maar halen niet de beoogde dimensies. Zodra een vaargeul gaat versmallen en daarmee verdiept, is dat meestal het begin van het einde”, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Het Schuitengat werd destijds aangelegd met een breedte van 120 meter en een diepte van 5,5 meter. Momenteel is de geul versmald tot 50, hooguit 60 meter en de geul verdiept tot 6 a 7 meter.

De hoge baggerkosten om de geul zo bevaarbaar mogelijk te houden nopen Rijkswaterstaat tot het kiezen van een nieuwe route. Die is gevonden in de naast het Schuitengat gelegen Slenk.

Bespaard op onderhoud

Doordat het Schuitengat dichtslibt, trekt de slenk juist meer water. Op drie zanddrempels na is De Slenk met een breedte van 100 meter en een diepte van 5,5 meter al helemaal vaarklaar. Wel zal er nog zo’n 450.000 m zand uit de nieuwe vaargeul moeten worden gehaald. Relatief hoeft Rijkswaterstaat dus weinig te investeren in de vaargeul, die een lengte krijgt van zo’n 3 kilometer. Bovendien kan fors worden bespaard op het onderhoud.

De betrokken partijen zijn Rijkswaterstaat, de gemeenten Terschelling en Vlieland en de belangrijkste bevaarder, rederij Doeksen in Harlingen. Zij moeten nog overeenstemming bereiken over de plannen. Ook zal de provincie waarschijnlijk een aanlegvergunning moeten verlenen. Met alle bijkomende procedures kan dat nog wel even duren. Haast is echter geboden, want, zo zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat, “drie keer een Noordwesterstorm en het kan al gebeurd zijn met de het Schuitengat”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels