nieuws

Richard Meiers Daimler-Benz in Ulm beschreven

bouwbreed

De Zuid-Duitse stad Ulm is pleisterplaats geworden voor architectuurtoeristen met de specialiteit Richard Meier. Hoogtepunt daarin vormt het Stadthaus op de Domplatz tegenover de rijzige gotische kerk. Het was een cultuurdaad om het stadsbeeld met een laat twintigste eeuws meesterwerk te verfraaien en daarmee de continuiteit van de binnenstadsarchitectuur te verlengen. Terzijde van de stad ontwierp Meier een onderzoekscomplex voor Daimler-Benz, waaraan een monografie is gewijd.

Meier realiseerde drie ontwerpen in Ulm en omgeving. Voor de cv-fabrikant Weishaupt is een landschappelijk fraai ingepast service-centrum in het dorpje Schwendi gebouwd. Het complex is gedocumenteerd in een Birkhauser uitgave, die 26 november 1993 in Cobouw/Week Uit is besproken. Van het hoogtepunt dat het Stadthaus in Ulm vormt, is nog geen documentatie in boekvorm voorhanden.

Onvoltooide van Meier

Het onderzoekscentrum van Daimler-Benz is in een universiteits wijk aan de buitenzijde van Ulm gesitueerd. De nieuwbouw vormt een uitbreiding van een bestaand complex. Het ontwerp is overigens niet voltooid omdat het ontvangstgebouw als belangrijke afsluiting van een Amerikaanse ‘campus’-achtige opzet achterwege is gebleven. Het ruim uitgelegde complex heeft nu een rond bouwvolume met een cafetaria als middelpunt en tegenover de bestaande bebouwing nieuwbouw in een soort kam-vormige plattegrond.

Het werd een karakteristieke Richard Meier, maar evenals bijvoorbeeld zijn Siemens kantoren in Munchen, ook wat manieristisch. De situatie in Ulm is ruimer en landschappelijk interessanter. Op een bergplateau ligt het met witte aluminium gevelplaten afgewerkte gebouwencomplex, tussen landbouwgronden met een groen karakter.

In het keurig uitgegeven boek over dit complex, heeft de Duitse architectuurcriticus Ingeborg Flagge het ontwerp beschreven tegen de achtergronden van opdracht, de situatie in Ulm en het werk van Meier. Flagge is goed op de hoogte met dit oeuvre, omdat ze werkt aan een boek over zijn Europese ontwerpen met ondermeer het museum in Frankfurt (waar een aansluitende tweede museum voorlopig is afgeblazen), een televisiezender in Parijs, een bank in Luxemburg, een kantoorcomplex in Antwerpen, een museum in Barcelona en nog zo het een en ander, waarvan een deel nog in aanbouw is.

Het zijn vaak niet de geringste opdrachten van Meier, die in Europa worden gerealiseerd. Daaronder lijkt het binnenkort gereedkomende stadhuis met de openbare bibliotheek in Den Haag een nieuw hoogtepunt te vormen, na het kleinere kantoor voor KNP in Hilversum. Hiertussen is Daimler-Benz zeker niet het belangrijkste werk, maar wel een goed voorbeeld van het vormgeven van een tamelijk utilitaire ontwerpopdracht. Daartoe moet men wel een opdrachtgever met behoorlijk budget en met enig lef treffen die vervolgens ook het ontwerp in z’n geheel realiseert.

Het nu verschenen boek documenteert het onderzoekscentrum in Ulm met beschrijving in het Duits en Engels, plattegronden en foto’s in zowel kleur als zwart/wit.

Ingeborg Flagge en Thorwald Ewe: ‘Richard Meier – Daimler-Benz Forschungszentrum Ulm’. Uitgave: Verlag Hatje, Stuttgart 1994 in de Daimler-Benz Edition. Formaat: 23 x 28 cm, 80 blz. ISBN: 3 7757 0531 7. Prijs: (ingenaaid) DM 48,00.

Reageer op dit artikel