nieuws

Revolte op de dollarmarkt verzwakt BV Nederland

bouwbreed

De BV Nederland krijgt rake klappen door de val van de dollar. Sommige bedrijven krijgen het moeilijk en de werkloosheid kan toenemen. Dit zegt A. Dierick, hoofd Stafgroep Economisch Onderzoek van de Rabobank in een toelichting op het kwartaalbericht over de Nederlandse economie.

Dierick vindt de daling van de dollar “spannend, maar wel heel dramatisch.” Het rapport, afgesloten per 1 maart, is inmiddels door de valuta-onrust ingehaald. De toch al ingehouden verwachtingen worden naar beneden bijgesteld, zo verkondigt de toponderzoeker: “De economische groei zal wel een half procentje lager uitvallen dan wij oorspronkelijk hadden berekend. Het bedrijfsleven ontvangt immers flinke klappen.”

De bouwnijverheid ondervindt niet al te veel problemen van de dramatische val van de dollar. Een rondgang leert dat bedrijven – dus alleen de vijf grootste bouwers – die in dollars worden betaald hun risico’s goed hebben afgedekt (hedgen). De financiele man van Ballast Nedam verklaarde eerder dat zijn bedrijf onder andere putopties heeft ter afdekking van de risico’s.

De groei van de werkgelegenheid wordt door de dollarrevolte niet positief beinvloed. Die is dit jaar en in 1996 toch al niet sterk genoeg om de werkloosheid goed omlaag te drukken. Gemiddeld zitten er ongeveer 450.000 tot 475.000 mensen werkeloos thuis. Als de dollar op dit zeer lage niveau blijft hangen, denkt Dierick dat hij zijn voorspelling over de werkloosheid naar boven moet aanpassen. “Dat heeft zeker gevolgen. Minimaal komen er een paar duizend werklozen bij”, denkt hij. Ook zonder het gerommel op de valutavloer was Diericks stafgroep al niet erg optimistisch over de Nederlandse groei, mede door het afzwakken van de export en het lagere investeringsniveau. Nu is de economische groei nog redelijk, maar in de tweede helft van 1995 treedt er een lichte vertraging op.

Reageer op dit artikel