nieuws

Onafhankelijke fabriek van cellenbeton bestaat 40 jaar

bouwbreed Premium

De fabriek voor cellenbeton Siporex Brabant NV te St. Pieters Leeuw (bij Brussel) viert dit jaar haar 40-jarig bestaan. Naar eigen zeggen is het de enige volledig onafhankelijke fabriek van cellenbeton in Europa.

De produkten van Siporex Brabant worden onder een eigen merknaam (CBC, Cellen Beton Cellulaire) op de markt gebracht. Ing. D. Defoor, commercieel directeur, licht toe: “De fabriek is veertig jaar geleden door Siporex Zweden opgericht. In de loop der jaren is er heel veel research gedaan, met als gevolg dat we nu cellenbeton ke maken met een gewicht van 450 kg/m3 (minder kan ook, maar dat heeft commercieel geen zin). De research heeft veel geld gekost. De fabriek is daardoor nooit zeer rendabel geweest. Een jaar of veertien geleden had Siporex daarom het plan de fabriek bij Brussel te sluiten. De fabriek is toen overgenomen en onafhankelijk geworden. Wij produceerden toen in licentie van Siporex.” Die licentie is in december 1993 afgelopen. Volgens een magazine, dat Siporex Brabant NV heeft uitgegeven ter gelegenheid van het veertig-jarig bestaan, werden in 1981 Siporex Brabant en Siporex Nederland overgenomen van de Zweedse eigenaars Euroc/Cementa.

Management buy-out

“Vermoedelijk was dat de eerste management buy-out in de Benelux”, staat in het magazine. “Het voltallig personeel werd in de gelegenheid gesteld aandeelhouder te worden. De arbeidsproduktiviteit steeg met 25%, de kwaliteit verbeterde sterk en er konden investeringen in het machinepark worden verwezenlijkt.”

Volgens Defoor heeft de Duitse cementreus RWK Durox, een andere fabrikant van cellenbeton, opgenomen in zijn groep. Zo’n acht jaar geleden is de Ytong-fabriek (ook van cellenbeton) in Belgie verkocht, door RWK overgenomen en daarmee Durox-fabriek geworden. Durox is later van naam veranderd en heet nu Ytong, inmiddels ook in Nederland. Een jaar of vier geleden hebben Hebel en Heidelberg de fabrieken van Siporex in Frankrijk overgenomen, aldus Defoor. Siporex is Hebel geworden. Het verkoopkantoor in Nederland te Zaltbommel is in maart 1994 door Hebel overgenomen.

Twee groepen

Daarmee bestaan er nu twee grote groepen van fabrikanten van cellenbeton, Hebel en Ytong. Siporex Brabant NV is de enige overgebleven onafhankelijke fabriek. De produkten worden in en vanuit Belgie verkocht door CBC. Defoor: “Wat er voor ons is veranderd, is dat we het volledige plan inclusief wapening voor de klant tekenen. In Belgie leveren we alleen, in Nederland wordt desgewenst ook gemonteerd. We passen de bevestigingsmiddelen dan aan aan de eisen, die in Nederland hoger zijn dan in Belgie. Dat zou niet hoeven, want ook in Belgie zijn de bevestigingsmiddelen al sterker dan de plaat zelf, zodat bij een orkaan eerst de plaat bezwijkt.”

Volgens Defoor heeft CBC het wel moeilijk gehad met de afzet in Nederland, na de overname van het verkoopkantoor te Zaltbommel door Hebel. Zo’n 40% van de produktie ging naar Nederland toe. Hoewel de export nog niet op hetzelfde niveau is als voorheen, is hij wel weer behoorlijk op gang gekomen, aldus de commercieel directeur.

Siporex Brabant en CBC zijn echter niet uitsluitend afhankelijk van de Belgische en Nederlandse markt. Er wordt ook geexporteerd naar Frankrijk en Duitsland. Bovendien worden niet meer alleen platen, maar ook blokken geleverd. Een nieuwe ontwikkeling zijn de architectonische profileringen van de platen. Samen met andere fabrikanten van cellenbeton worden ook oplossingen ontwikkeld zoals de bevestiging voor brandmuren, die aan een zijde bezwijkt boven de 60 gr. C, zodat de wand van cellenbeton overeind blijft ook als de staalconstructie aan de zijde van de brand bezwijkt.

De produktiecapaciteit van de fabriek van Siporex Brabant is plusminus 575 m3 per dag. Dat is zeven maal zoveel als veertig jaar geleden. De kwaliteit wordt reeds in de fabriek bewaakt. In de loop der jaren zijn meerdere kwaliteitsverklaringen verkregen en onderzoeken gedaan door onder andere TNO te Rijswijk en het LABW-laboratorium te Gent in Belgie. De produkten worden geleverd met KOMO-keur.

Reageer op dit artikel