nieuws

Noorden wil voorrang classificatie van gemeenten

bouwbreed

Dertien stedelijke gemeenten in het noorden willen bij het herverdelen van de taken tussen rijk, provincies en gemeenten meer bevoegdheden en taken toegewezen krijgen dan de kleinere gemeenten. De gemeenten willen zich profileren als kleine economische centra die bepaalde taken van kleinere gemeenten uit ke voeren. Nu verdwijnen er bij de herverdeling te veel gemeentelijke taken naar de provincie, aldus de gemeenten.

De gemeenten hebben voorgesteld de stedelijke gemeenten in te delen in categorieen. Groningen valt als enige in categorie 1. Dat betekent dat Groningen de meeste taken en bevoegdheden moet krijgen.

Emmen en Leeuwarden vallen in categorie 2, Assen, Drachten, Hoogeveen, Delfzijl, Heerenveen en Veendam in categorie 3 en Hoogezand, Stadskanaal, Sneek en Meppel in categorie 4. Het plan van de gemeenten wordt de komende tijd besproken bij het overleg tussen rijk, gemeenten en provincies.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels