nieuws

Milieufederatie Flevoland wil naar duurzaam bouwen

bouwbreed

Opdrachtgevers, architecten en bouwers moeten gezamenlijk nadenken over milieubewust bouwen en scheiden van bouwafval aan de bron. Daarbij moeten de milieukosten worden doorberekend in de prijzen voor bouwmaterialen.

Dat bepleitte gedeputeerde Dick van Hemmen van de provincie Flevoland bij het bereiken van het hoogste punt van een van de meest milieuvriendelijke kantoren van Nederland in Almere.

De Milieufederatie Flevoland greep het voorlopige hoogtepunt van de nieuwe, zeer milieuvriendelijke vestiging van de GGD-Flevoland in Almere aan om een campagne ter stimulering van milieubewust bouwen op te starten.

Bouwers, woningbouwverenigingen en gemeenten worden de komende maanden benaderd om duurzaam bouwen in Flevoland te stimuleren. Alle bouwondernemingen zijn opgeroepen hun milieuvriendelijke activiteiten te melden. Architect Rob Bakelaar van Tekta Architekten in Lelystad heeft in samenwerking met Heilijgers Bouw BV in Amersfoort en projectmanagementbureau PRC uit Bodegraven voor de GGD een gebouw ontwikkeld, waarbij mens en milieu centraal staan.

Natuurlijke materialen zoals hout en kalkzandsteen overheersen. Het gebouw is energiezuinig en de toiletten en wasplaatsen zijn erg zuinig in het gebruik van water. De schilders werken alleen met lijnolieverf.

Het gebouw is op het zuiden georienteerd en zo goed geisoleerd dat een eenvoudige verwarmingsinstallatie al ruim voldoende is om het overal warm te krijgen. Bovenop het dak ligt een serre met daktuin. Deze tuin met gras zorgt voor koelte in hete zomers.

Het bouwafval op de bouwplaats is in acht fracties gescheiden. De totale bouwkosten bedragen f. 4,3 miljoen. De oplevering staat begin juni 1995 gepland.

Reageer op dit artikel