nieuws

Milieu Siberie en Oekraine wordt ernstig bedreigd

bouwbreed

Het milieu in Siberie heeft ernstig te lijden van de gevolgen die een breuk in een olieleiding veroorzaakte Volgens het ministerie van Burgerbescherming zijn 128 mensen en 76 machines ingezet om de ramp te bestrijden. Zo’n 500 ton olie is inmiddels in reserveleidingen gepompt. Het bestuur van de vroegere Sovjetrepubliek Oekraine maakt zich intussen grote zorgen over de toestand van de ontplofte kernreactor van Tsjernobyl.

Vier dammen moeten voorkomen dat zo’n 3500 ton ruwe olie zich verspreid in het Russische district Irkoetsk. Er is zo’n kilometer extra pijpleiding naar het gebied gebracht. De olie vervuilde zeker 20.000 vierkante meter grond en kan voor tweederde worden verwijderd. De rest moet worden verbrand. Zo’n duizend ton prut ligt op het ijs in de zijarm Koerzanka van de Ija-rivier in het district Irkoetsk. Het water wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit in een waterkrachtcentrale. Bovendien voorziet het reservoir duizenden woningen van water.

De pijpleiding in het district Toeloen, 375 kilometer ten noordwesten van Irkoetsk, is over een lengte van 27 kilometer afgesloten. Daarmee wordt voorkomen dat olie ook uit andere lekken wegloopt en, als zij in brand vliegt, gevaar oplevert voor de nabijgelegen Oostsiberische spoorlijn. Het is de tweede grote olieramp in Rusland in een half jaar. In oktober veroorzaakte een lek in een oliepijpleiding in de noordelijke deelrepubliek Komi een enorme milieuramp. Volgens westerse bronnen is er toen 280.000 ton olie weggelekt. Milieudeskundigen schatten dat in Rusland jaarlijks zo’n drie miljoen ton olie lekt uit circa 700 scheuren en gaten in veelal verouderde leidingen.

Kernreactor

President Koetsjma van de Oekraine maakt zich intussen ernstige zorgen over de toestand van de sarcofaag rond de ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl. De problemen die zich hier voordoen, komen voort uit de haast waarmee in april 1986 het stralingsscherm werd opgebouwd. Kort nadien verklaarden wetenschappers dat de mantel het zo’n dertig tot vijftig jaar zou uithouden.

Op dit moment bestaat er grote twijfel over die stelling. Temeer omdat niemand met zekerheid kan zeggen dat zich binnen de sarcofaag geen nieuwe explosie meer kan voordoen. De Oekrainse president wil dat de EU en de G7 deskundigen naar Tsjernobyl sturen om de toestand van het scherm en van de beide nog werkende kernreactoren te onderzoeken. Momenteel vindt een nadere studie plaats naar de bouw van een tweede mantel rond de sarcofaag.

Reageer op dit artikel