nieuws

Met de metro naar Kew Gardens

bouwbreed

Vanaf volgende week vrijdag zijn in het Noordbrabants Museum 67 kunstenaarsaffiches te zien met als onderwerp de botanische tuinen van Kew bij Londen. De tuinen zijn allereerst beroemd om de brede collectie bloemen, planten en bomen. Maar daarnaast is ook de glasarchitectuur van de serres veelbesproken.

Het gaat om een complete serie die in de loop van deze eeuw zijn ontworpen om het publiek er op te wijzen dat de tuinen makkelijk per metro zijn te bereiken.

De koninklijke Kew Gardens in Richmond bij Londen vormen sinds de in vorige eeuw een trekpleister voor een groot publiek van planten-, bloemen-, tuin- en architectuurliefhebbers. Sinds het begin van deze eeuw zijn de tuinen met de Londense Underground snel en makkelijk te bereiken. Om daar de aandacht op te vestigen heeft de Underground vanaf 1908 regelmatig affiches laten ontwerpen.

Deze complete serie affiches is vanaf 17 maart tot en met 7 mei te zien in de bovenzaal van de nieuwbouwvleugel van het Noordbrabants Museum.

De affiches op groot formaat werden ontworpen door beeldend kunstenaars en ontwerpers in Engeland. Uitgangspunt vormde steeds een bepaald thema uit de botanische tuinen of uit de tropische serres die er deel van uit maken. De wisseling van de jaargetijden speelt ook mee. Zo zijn er posters van narcissen, maar ook van cactussen, van vijvers met waterlelies, van zomerbloemen, van een herfstbos en van vergezichten, aangevuld met bijzondere glasarchitectuur van de serres. Uiteraard verandert de stijl in de loop van de eeuw. Bovendien geven de afzonderlijke kunstenaars ieder hun eigen interpretatie van de aanwezige motieven.

Frank Pick (1878-1941) was de initiatiefnemer voor het ontwerpen van de posters. Voor hem vormden de posters geen kunstobjecten, maar moesten zij in de eerste plaats uitnodigen tot reizen met de metro: “A poster must awaken a purpose in the mind, must stimulate a motive.”

De Koninklijke Botanische Tuinen zijn beroemd om het botanisch onderzoek dat er wordt verricht. Voor het grote publiek zijn het 120 hectaren schitterend recreatieterrein. Bomen, struiken, vijvers, gazons en bloembedden wisselen elkaar af. Verder zijn er de spectaculaire serres in zeer bijzondere vormen zoals piramides en Victoriaanse bolwerken waarin zich zowel tropische werelden als woestijnen bevinden. En ook de Pagode en het ‘Palm House’ blijven aandachtstrekkers.

De tuinen gaan in in hun meest oorspronkelijke vorm terug tot het begin van de zeventiende eeuw. In de loop van de achttiende eeuw ontstond een nauwe band met het Britse koningshuis die tot de dag van vandaag voortduurt. In 1987 werd een nieuw serrecomplex in gebruik genomen, genoemd naar Diana, de Princess of Wales.

Ingrid Koenen

Bij de tentoonstelling is een publikatie verkrijgbaar met als titel; By Underground to Kew van de hand van Jonathan Riddell en William T. Stearn. Dit boek is geheel in kleur geillustreerd. De kosten bedragen f. 45.

De tentoonstelling is van 17 april tot 7 mei te zien in het Noordbrabants museum aan de Verwersstraat 41. De openingstijden zijn dinsdag tot en met vrijdag 10 tot 17 uur. Zaterdag, zon- en feestdagen is de tentoonstelling tussen 12 en 17 uur te bezoeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels