nieuws

Leidingen keukentappunt ke dunner

bouwbreed Premium

De leidingen naar het keukentappunt ke in een diameter van 10 mm buiten- en 8 mm binnen uitgevoerd worden. Praktijkproeven door de Gasunie hebben volgens Nefit aangetoond dat dit geen problemen geeft.

Nutsbedrijven adviseren echter leidingen naar keuken- en wastafelpunten uit te voeren in een diameter van 12/10 mm en deze zo kort mogelijk te houden. Alleen tappunten die een hoge volumestroom vragen, bijvoorbeeld voor de badkamer, worden uitgevoerd in 15/13 mm.

Voor het ontwerpen en installeren van een uitgekiende sanitaire installatie, is het van belang dat er van zo kort- en dun mogelijke leidingen gebruik wordt gemaakt. Dit in verband met het verminderen van het warmteverlies en de wachttijd op warm water. Volgens leidingberekeningen zou bij een leiding van 10/8 voor de keukentoepassing het drukverlies te groot worden, aldus Nefit Fasto BV te Deventer, leverancier van verwarmingsketels. De leiding zou derhalve niet zijn toe te passen.

Praktijkproeven

Echter, praktijkproeven door de Gasunie tonen anders aan. Een volumestroom van 5 liter water per minuut naar een keuken en wastafeltappunt is geen enkel probleem. De wachttijd op warm water veroorzaakt door de leidinglengte, wordt volgens Nefit zelfs tot enkele seconden teruggebracht, terwijl de afkoeling van de leiding minimaal is. Deze diameter van 10/8 mm wordt echter volgens het bedrijf nog niet door alle nutsbedrijven toegestaan. Men dient dus eerst even te informeren bij het plaatselijk nutsbedrijf.

Bij het vervangen van een leiding, bijvoorbeeld bij renovatie is te overwegen (als de leiding is bepaald op 15/13 mm) deze leiding dunner te kiezen. Dat geldt als een HR-combiketel ver verwijderd staat van het keukentappunt. Deze dunne leiding mag dan niet van een dikkere leiding worden afgetapt, maar dient rechtstreeks van de boiler van de combi naar het tappunt te worden gelegd. Voorwaarde is echter wel dat de capaciteit van ketel en boiler voldoende is voor een dergelijke maatregel.

Reageer op dit artikel