nieuws

Kunststoffen honingraten stabiliseren grind en gras

bouwbreed

Met Nidaplast, een kunststoffen honingraatstructuur van 2 m2, waarin fijn grind of grond wordt gestort, zijn grindpaden of grasmatten te stabiliseren. Het systeem is te gebruiken voor het stabiliseren van terrassen, paden, parkeerpleinen, grasvelden en dergelijke.

Nidaplast zorgt ervoor dat het grind in de raat gestabiliseerd blijft en dat zich geen grindophopingen voordoen. De vakken worden gevuld met fijngrind, waarna nog een extra laag van ongeveer een centimeter volgt. De onderkant van de honingraat is afgezet met geotextiel, zodat het grind niet wegzakt in de ondergrond. De honingraten verkleinen de horizontale beweging van het grind aanzienlijk, daardoor blijft het grindoppervlak goed beloopbaar of berijdbaar. De drainerende werking verbetert door het egale oppervlak van het grind. De vakken van honingraten zijn gemakkelijk aan te brengen en vergen nauwelijks onderhoud. Doordat het grind vlakker blijft zijn de paden ook beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Ongeveer op dezelfde wijze valt een grasveld te stabiliseren. In dat geval worden de raten gevuld met aarde, waarna men het gras kan laten groeien. De grasmat is dan minder gevoelig voor slijtage door zware regenval en het belopen en berijden ervan. De grind- of grasstabilisatie is door Van Ginkel te Veenendaal te leveren in dikten van 40 mm voor tuinpaden, 50 mm voor paden met licht verkeer en 90 mm voor zwaar verkeer.

Reageer op dit artikel