nieuws

Hokken die bij de beesten af zijn

bouwbreed Premium

Het ontwerpen van onderkomens voor dieren is een vak apart. Naar alle waarschijnlijkheid was het Dresdense architect Johann August Heine (1769-1831) die begin vorige eeuw een heel boekdeel aan de huisvesting van de meest uiteenlopende diersoorten wijdde. Hij kwam tot neo-classicistische ontwerpen voor hokken van paarden, koeien, maar ook vogels van diverse pluimage tot aan zijderupsen toe.

Deze bevlogenheid resulteerde in ‘Traite des batiments propres a loger les animaux qui sont necessaires a l’economie rurale’. Bijna twee eeuwen later is deze curiositeit te vinden op de 16de Europese Antiquarenbeurs die aanstaande donderdag drie dagen lang het RAI Congrescentrum bevolkt.

Het boek dat is voorzien van plattegronden wordt aangeboden bij antiquariaat Henry Sotheran Ltd. De Londense deelnemer wist daarnaast beslag te leggen op een ander 18de eeuwse zeldzaamheid. Een exemplaar van Vitruvius Scoticus dat een goed overzicht geeft van het architectonisch oeuvre van William Adam in de periode 1720-1740. De ontwerper had een groot aantal openbare en particuliere huizen in Schotland op zijn naam staan. Vitruvius Scoticus bevat meer dan 150 gravures waarvan een derde vijftig jaar eerder al was opgenomen in Vitruvius Brittanicus.

Openbare gebouwen van recenter datum zijn te vinden bij Alfa uit Grave waar een complete serie van het Ars Belgica (1934-38) zal liggen. In negen rijk geillustreerde delen wordt aandacht besteed aan de kerkelijke monumenten bij onze zuiderburen. Beschreven worden onder andere de godshuizen in Antwerpen, Doornik en Gent. Destijds werden hiervan 200 genummerde exemplaren op de markt gebracht.

Verder ke architectuurliefhebbers hun hart ophalen bij Antiquariaat Aioloz waar een op beperktere schaal verschenen foto-album met 24 originele foto’s uit de jaren vijftig van Cas van Os over Rotterdam wordt aangeboden. Het levenswerk van ‘oranje’ architect Pieter Post, te vinden bij Bert Hagen, is verdeeld over acht delen. Post was als architect en ingenieur in dienst van prins Johan Maurits van Nassau en architect/ordinaris van Frederik Hendrik. Hij was onder andere betrokken bij de bouw van het Mauritshuis en verantwoordelijk voor de architectuur van Huis ten Bosch in Den Haag. Post doet het nog altijd goed. Aan Les ouvrages d’Architecture Ordonnez Par Pierre Post, Architecte de Leurs Altesses Les Princes d’Orange hangt een prijskaartje van bijna f. 8000.

Exemplaren van het tijdschrift Wendingen ke terecht bij de Nederlandse antiquariaten Swertz en Kok. Deze laatste beschikt over twee nummers uit de jaren twintig gewijd aan het werk van Frank Lloyd Wright met gelithografeerde omslagen van Lissitsky en Wright zelf. Het jaarlijkse terugkerende evenement heeft ook dit keer weer een divers aanbod, bijeengebracht door 41 Europese en Amerikaanse antiquaren. Dit jaar staat de beurs in het teken van vijftig jaar bevrijding. Op de speciale tentoonstelling ‘Gedrukt voor de bevrijding’ zijn een 150-tal hoogtepunten te zien uit de grootste particuliere verzameling clandestien uitgegeven literatuur en grafiek in Nederland van mr. H.P. Herfst. Adriaan Morrien, als dichter en uitgever nauw betrokken bij deze uitgaven, zal donderdag de officiele openingshandeling verrichten en enkele gedichten over oorlog en bevrijding voordragen. Ter gelegenheid van een halve eeuw bevrijding wordt een speciaal voor deze gelegenheid vervaardigd rijmprent uitgegeven.

Rola Johannes

16th European Antiquarian Book en Print Fair van 9 t/m 11 maart in het RAI Congrescentrum te Amsterdam. Geopend zaterdag en zondag van 11.00-18.00 uur. Donderdag van 16.00-21.00 uur.

Een uitwerking van een dierenonderkomen uit ‘Traite des batiments propres a loger les animaux qui sont necessaires a l’economie rurale’.

Reageer op dit artikel