nieuws

Hoe ver mag een gok gaan?

bouwbreed

Het gebeurt nogal eens dat een ondernemer eigenlijk geen idee heeft van de risico’s die hij loopt met een bepaalde handelwijze. Natuurlijk vertelt de theorie dat je alles kunt berekenen, ook de kosten en verliezen, zelfs als het helemaal mis gaat. Maar in de praktijk is dat niet zo. Mensen willen vaak extra optimistisch zijn met nieuwe plannen.

Dikwijls is het niet goed mogelijk de extra kosten van de een of andere opzet exact de becijferen, vooral wanneer je er geen idee van hebt hoe lang het gaat duren voor je kunt zeggen: nu begint er winst te komen, of: het wordt niets. Natuurlijk verwacht een ondernemer dat er geld en moeite geinvesteerd moet worden aleer iets nieuws (nieuw voor dit bedrijf) begint te lopen.

Maar speciaal in het kleine bedrijf zijn er geen systemen of mensen om dit grondig door te rekenen. In grote lijnen zijn nieuwe opzetten en plannen een gok, ook voor de ondernemer met ervaring.

Is dan de conclusie dat je het niet moet doen? Het bedrijfsleven zou er maar aller droevigst uitzien, als dat de algemene opvatting was. Het zit in de aard van de zelfstandige ondernemer om risico’s te lopen. Per slot van rekening weten we ook niet helemaal zeker of morgen de zon opgaat – maar daar gaan we wel van uit – en tot nog toe kregen we gelijk ook!

Er zijn allerlei zaken in het bedrijfsleven die als vast en zeker mogen worden beschouwd. Maar natuurlijk zijn er grenzen. Voor de economie als geheel is het blijkbaar niet zo erg dat van alle nieuwe bedrijven het overgrote deel de mist ingaat. Slechts een paar procent haalt het. De rest komt niet van de grond of komt nimmer tot winst. Gewoon zonde.

Kun je daar nu helemaal niets aan doen? Jawel. In de eerste plaats goed rekenen. Extra goed rekenen! Het is mogelijk vooraf, dat wil zeggen voor je veel kosten maakt, een becijfering op papier te krijgen van welke bedragen je in ieder geval kwijt bent aan de planning, nog voor er niet direct terug te draaien beslissingen zijn genomen.

In een klein bedrijf hoort dit totaal goed draagbaar te zijn, meestal niet meer dan een paar duizend gulden. Vraag van relaties of je dit of dat kunt maken. Vraag van bepaalde groepen betekent nog niet dat men het ook van jou zou kopen, als je het kunt maken of dat een ander niet voordeliger is, enzovoort. Reken de risico’s goed door en ga beslist van een zwak resultaat uit. Dat is veiliger. Meevallen mogen de plannen altijd, tegenvallen kan je de kop kosten!

Het is onbekend hoeveel – doch een enorm bedrag – er wordt verspild aan onwerkelijke plannen en verwachtingen. Onze enige troost is dat er kennelijk voldoende overblijft aan winst om de kosten en verliezen te betalen. Het grootste probleem is niet eens dat er geen handzame methoden zijn om risico’s te berekenen, doch dat men nooit alle gevaren op papier krijgt en er met geen mogelijkheid bedragen aan kan verbinden. Men moet gokken en zonder veel zekerheid schatten.

Desondanks kent de wereld zeer vele succesvolle bedrijven, groot en klein, die heerlijk renderen. Zelfs nadat alle kenners tevoren de kans op succes nihil schatten en slechts een ondernemer zo eigenwijs was door te zetten. Achteraf is het dikwijls niet doenlijk te zeggen op grond waarvan men de zaak heeft doorgezet. Meestal is het feeling bij afwezigheid van kennis. Zo gaat dat goddank!

Reageer op dit artikel