nieuws

Gletsjers bedreigen Noorse wegen

bouwbreed

Wegenbouwers en poontwikkelaars in het westen van Noorwegen krijgen in toenemende mate te maken met mogelijke schade door gletsjers.

De gletsjer Briksdalsbreen is in de afgelopen twee jaar met 155 meter gegroeid. De zware sneeuwval die zich vorig jaar in het gebied voordeed zal de gletsjer naar verwacht in 1998 verder laten groeien. De laatste grootschalige groei deed zich voor tijdens de zogeheten kleine ijstijd rond het einde van de 17de en het begin van de 18de eeuw.

De groei doet zich vooral voor in het westen van Noorwegen. Gletsjers in het oosten van het land worden geleidelijk aan kleiner. De gletsjer Grasubreen in de regio Jotunheimen smolt in de afgelopen 30 jaar aan het oppervlak met het equivalent van zeven meter water. Deskundigen verklaren de groei van de gletsjers met de extreme klimaatwiselingen. Warme winters veroorzaken forse sneeuwval op de westelijke berghellingen.

Reageer op dit artikel