nieuws

Glaszetmachine comfortabele werkplek voor kassenbouwer

bouwbreed Premium

Het kassenbouwbedrijf H. van de Lans heeft de werkomstandigheden van zijn mensen niet alleen ke verbeteren, maar door het grotere comfort en de veel veiliger werkomstandigheden komen de glaszetters ook tot veel hogere prestaties. Debet daaraan is de aanschaf van een glaszetmachine, waarmee het op hoogten plaatsen en monteren van de zware glasplaten grotendeels uit handen wordt genomen.

De machine, door Van de Lans bedacht en ontwikkeld door C.G.W. Trading Engineering in samenwerking met Montatrack Lift BV, is een combinatie van de bekende Montatrack rups-schaarhoogwerker met opgebouwde glasmanipulator.

Het werkplatform van de Montatrack hoogwerker werd door

het tuinbouwmechanisatiebedrijf Hogervorst omgebouwd tot een volledig gemechaniseerde werkplek, waarop twee monteurs met een grote mate van bewegingsruimte nog slechts licht montagewerk dienen te verrichten. Het platform is tweezijdig uitschuifbaar. Daardoor ontstaat een werkgebied met een oppervlakte van 6 x 4,60 meter. Aan voor- en achterzijde zijn hefliften geconstrueerd, waarmee de kisten met glas vanaf de grond eenvoudig op het platform zijn te brengen.

De ruiten worden met behulp van een pneumatisch bediende hefarm, die is voorzien van een viertal zuignappen opgenomen, in positie gebracht en door de glaszetters in het frame gemonteerd.

De schaarhoogwerker heeft een hefcapaciteit van 3500 kg, waardoor tijdens de werkzaamheden steeds voldoende glas op het platform kan worden meegevoerd.

De mechanisering van het glaszetten in de tuinbouw heeft met deze glasmanipulator een nieuwe dimensie gekregen. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de verhoogde eisen van de Arbo-wetgeving.

Van de Lans meent met het ‘robotiseren’ van het gevaarlijke en in veel gevallen zware werk in de glaszet- en kassenbouwindustrie een voorsprong ten opzichte van de concurrentie te hebben genomen. In elk geval heeft de nieuwe machine het bedrijf reeds een grote opdracht vanuit Zwitserland opgeleverd.

Dankzij de onderwagen met rubberen rupsen is elk terrein, zowel vlak- als oneffen, maar ook afgewerkte vloeren voor de glaszetmachine toegankelijk.

Reageer op dit artikel