nieuws

Glas verwerkt in beton

bouwbreed

Morsinkhof Beton gebruikt glas, dat anders naar de stort zou gaan, bij de produktie van beton. Het vervangt 50 % van het grind als toeslagmateriaal in stenen en klinkers.

Van alle kanten is G.H.J. Morsinkhof, directeur van het bedrijf, gewaarschuwd dat glas en cement een chemische reactie aan ke gaan. Is hij niet bang voor de aantasting van zijn betonprodukten door deze alkali-reactie?

“Nee, dat probleem hebben wij niet”, aldus Morsinkhof. “We hebben het beton nu twee jaar lang beproefd, en er is niets misgegaan. Het probleem is er niet als de glasfractie maar klein genoeg is. Wij gebruiken glas van 2 tot 10 mm. Het gaat om glas dat niet geschikt is voor recycling. Als het niet door ons gebruikt zou worden, ging het naar de stort.”

Het procede voor het bruikbaar maken van het glas-afval is ontwikkeld door Langezaal BV en Dusseldorp BV. Het idee is van ing. M. Klerkx, directeur van gemeentewerken te Haaksbergen. De bruikbare componenten van het afval worden gescheiden en het bruikbare glas vervolgens gebroken, zodat het geschikt is om een deel van het grind in het beton te vervangen.

Bij de proeven is gebleken dat de buigtreksterkte tenminste gelijk is aan die van gewoon grindbeton. Ook het uiterlijk verschilt niet van dat van normale betonprodukten, omdat de deklaag uitgevoerd wordt zonder glas als toeslagmiddel. Tot nog toe zijn twee produkten met glas ontwikkeld, de ‘glasbetonsteen’ en de ‘glasbetonklinker’. De klinker is een volwaardige vervanger van de betonstraatsteen, en de glasbetonsteen is bedoeld voor ‘groene’ bestrating, bijvoorbeeld voor parkeerterreinen waar ook gras tussen de stenen mag groeien. Deze steen heeft dan ook een deklaag met een groene kleur, die beter past bij de natuurlijke begroeiing dan het gewone grijs van beton. In beide produkten is in de kern van de steen 50 % van het toeslagmateriaal vervangen door het gemalen glas.

Reageer op dit artikel