nieuws

Gevangenisstraf geeist tegen oud-gedeputeerde

bouwbreed Premium

Officier van justitie mr. J. van Atteveld heeft tegen de van corruptie verdachte oud-PvdA-gedeputeerde van Limburg en ex-burgemeester van Brunssum H. Riem (53) dertig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, alsmede een boete van 100.000 gulden geeist.

De officier achtte alle ten laste gelegde feiten; het aannemen van steekpenningen tot zeker f. 120.000 , schending van ambtsgeheimen, heling van gestolen stukken en meervoudig gepleegde valsheid in geschrifte, wettig en overtuigend bewezen.

Hij omschreef Riem als een figuur die zijn functies alleen maar zag om zichzelf te verrijken. “De verdachte heeft verraad gepleegd aan de overheid en aan de samenleving door slechts uit te zijn op eigen gewin.”

Doordat Riem onvoorstelbare hoeveelheden vertrouwelijke informatie toespeelde aan bevriende bedrijven, is de provincie Limburg ernstige schade berokkend. Dit gedrag is ontoelaatbaar voor een bestuurder, die hoge salarissen genoot. Van hem mag volstrekte integriteit verwacht worden, aldus Van Atteveld. Bestuurders dienen financiele verleidingen van het bedrijfsleven te weerstaan. Riem bood daaraan evenwel geen weerstand. Hij was te koop voor geld en heeft daardoor ook de samenleving ernstig geschaad.

Reageer op dit artikel