nieuws

Extra zand op stranden van Bergen en Egmond

bouwbreed

De provincie Noord-Holland en het provinciaal overlegorgaan kustverdediging (POK) hebben besloten toch nog dit jaar als noodmaatregel extra zand op de stranden van Bergen aan Zee en Egmond aan Zee te spuiten. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat in Noord-Holland bekendgemaakt.

De gemeentebesturen van beide badplaatsen en het POK drongen herhaaldelijk aan op een zogenoemde noodsuppletie, omdat bij beide badplaatsen ernstig bedreigd worden door de alsmaar doorgaande afkalving van het strand.

Vooral de situatie ter hoogte van de boulevards is gevaarlijk. Het zand voor de extra opspuiting leent de provincie van Wijk aan Zee.

Geleend zand

Die plaats heeft dit jaar niet perse extra zand nodig. Daardoor kost de noodsuppletie het rijk geen extra geld. De zandopspuiting begint in april en moet eind juni gereed zijn. De maatregel kost bijna – 10 miljoen. De stranden van Bergen en Egmond zijn na de herfst- en winterstormen zo laag dat er bij vloed slechts een miniem strand overblijft.

De gemeentebesturen van de badplaatsen hebben minister Jorritsma van Verkeer en Waterstaat herhaaldelijk gewezen op de schadelijke effecten van een dergelijk smal strand voor het toerisme. De minister zei echter geen geld te hebben voor extra opspuitingen.

Verkeken

Rijkswaterstaat heeft zich bij herhaling verkeken op de levensduur van zandsuppleties. Bij de eerste opspuitingen ging de dienst ervan uit dat die tien jaar mee zou gaan. Later stelde de dienst die verwachting bij tot drie jaar.

De schurende krachten van zee en stormen blijken echter zo groot, dat voor enkele stranden en duinenrijen langs de Noordhollandse kust jaarlijks verhoging en versterking nodig is. Eerder al meldde Cobouw dat Rijkswaterstaat alternatieve oplossingen bestudeert. Met name wordt daarbij onderzocht in hoeverre duinvoetverdediging met asfaltbekleding technisch en financieel haalbaar zijn.

Reageer op dit artikel