nieuws

Eilandstaten vrezen stijging zeespiegel

bouwbreed

De Alliantie van Kleine Eilandstaten (AOSIS) maken zich uiterst bezorgd over de voorspelde stijging van de zeespiegel. Rond het einde van de volgende eeuw zou die een meter hoger zijn dan nu.

Veranderingen in het klimaat veroorzaken ook een toename in het aantal tropische orkanen. Beide fenomenen vormen een directe bedreiging voor het voortbestaan van de eilandstaten in onder meer het Pacifische- en het Caraibische gebied.

AOSIS-vertegenwoordigers van onder meer Tuvalu, Kiribati, Tokelau en de Maarschalk-eilanden vrezen dat een verdere opwarming van de aarde hun gebieden van de kaart laat verdwijnen. Deze eilanden liggen slechts weinig boven de zeespiegel.

Hoger water gecombineerd met tropische stormen zal een nagenoeg volledige overstroming veroorzaken. Nog voor het einde van de volgende eeuw zullen de gevolgen van veranderingen in het klimaat de voorraden zoetwater bedreigen.

Hetzelfde geldt voor de toestand van de koraalriffen. De 36 eilandstaten van de AOSIS willen dat in 2005 de uitstoot van CO2 tot 80 procent van de hoeveelheid van 1990 wordt teruggebracht. Dat staat in een protocol dat tijdens de klimaatconferentie eind deze maand in Berlijn zou moeten worden ondertekend. De industriestaten zullen naar verwacht niet zonder meer instemmen met het AOSIS-voorstel.

Visie

Temeer omdat onder klimatologen geen eensluidende visie heerst op het feit of het op de aarde wel of niet warmer wordt als gevolg van menselijke activiteiten en of een opwarming wel of niet de voorspelde desastreuze gevolgen teweeg brengt. Daarbij spelen politieke en economische motieven een belangrijke rol.

Reageer op dit artikel