nieuws

Eerste nieuwbouw voor vernieuwing Bijlmermeer

bouwbreed

Met de bouw van bijna 300 laagbouwwoningen zal de vernieuwing van de Bijlmermeer dit najaar gestalte krijgen. De plannen voor deze nieuwe buurt in het hart van de Bijlmer, Het Gulden Kruis, worden gepresenteerd in de Zuiderkerk in Amsterdam.

Naar stedebouwkundig plan van Donald Lambert (bureau Kraaijvanger/Urbis) wordt sinds 1992 gewerkt aan grootscheepse vernieuwing van de Bijlmermeer. De sloop van Geinwijk is in volle gang, ontwikkelaar Mabon werkt aan een nieuwbouwplan voor het al deels gesloopte centrum Ganzenhoef, binnenkort wordt de eerste gerenoveerde woning in de flat Hoogoord opgeleverd, en aannemerij Bot zal dit najaar de eerste nieuwbouwwoningen langs de Bijlmerdreef neerzetten. De ontwerpen van de architecten Lafour/Wijk en Claus/Kaan worden gepresenteerd op een tentoonstelling die tot 31 maart in de Zuiderkerk staat opgesteld. In april begint de verkoop.

Het gaat om 283 woningen en 3 bedrijfsruimten. De prijzen van de 105 koopwoningen van woningstichting Patrimonium, Eigen Haard en Zomers Buiten varieren van ruim anderhalf tot bijna drie ton. Daarnaast bouwt Patrimonium 84 premiehuurwoningen en Nieuw Amsterdam 94 sociale huurwoningen met huren vanaf f. 750 p.m.

De Bijlmerdreef, die loopt van het nieuwe Ajax-stadion en station Bijlmer tot metrostation Ganzenhoef, zal voor het grootste deel worden verlaagd tot maaiveldniveau. Het wordt een met volwassen platanen ingerichte laan met ventwegen, zoals de Rooseveltlaan in Amsterdam-Zuid.

Langs deze laan komen ‘bebo-woningen’. Dat zijn stroken met op elkaar gestapelde eengezinswoningen (met elk twee of drie verdiepingen) waarbij zowel de beneden- als bovenwoning de voordeur aan de straat heeft. Verder heeft Het Gulden Kruiswijkje als kenmerk dat het om gesloten bouwblokken gaat met een strikte scheiding tussen openbare ruimte en prive-ruimte.

De initiatiefnemers beogen met dit po een maximum aan kwaliteit en woonruimte te leveren. Ook aan de inrichting van de openbare ruimte zal buitengewone aandacht worden besteed. Stedebouwkundig ontwerper Lambert: “Het is een absolute noodzaak om zo hoog mogelijk in te zetten met dit eerste nieuwbouwpo. Voor het slagen van de vernieuwing van de Bijlmermeer is het nu of nooit.”

Overzicht van Het Gulden Kruis, met rechts de verlaagde en van platanen voorziene Bijlmerdreef. Het wijkje op de voorgrond is ontworpen door architectenbureau Lafour en Wijk. De lange strook ‘bebowoningen’ op de achtergrond is ontworpen door het bureau Claus en Kaan. In september begint aannemer Bot aan de bouw.

Reageer op dit artikel