nieuws

Duitse grondigheid minder belangrijk voor koper

bouwbreed Premium

Overal in Duitsland, van Leipzig tot Keulen, vinden podiumdiscussies plaats over de vraag waarom in ons buurland niet allang meer en meer koophuizen volgens de Nederlandse bouwsystemen – en dus tegen betaalbare prijzen – worden aangeboden.

Burgemeester Lesmeister van Herzogenrath vlakbij Aken, tijdens een forum over wonen in Leipzig: “Bij ons trekken steeds meer mensen de grens over. In het Nederlandse Limburg bouwt men huizen voor de helft van de prijs waarvoor ze bij ons worden aangeboden. Die huizen hebben wat steilere trappen. Dat spaart ruimte. Ook zijn de treden wat smaller. De rijtjehuizen hebben ook geen kelder. “

Tegenwerping van afgezant Michael Seeber van de Beierse hypotheekbank: “De instelling van onze bevolking tot de kwaliteit van een huis is overwegend conservatief. Pas als niet meer zulke hoge aanspraken worden gemaakt, ke we druk op de politiek uitoefenen om de wetten en bepalingen in het bouwwezen wat te liberaliseren. Onze huizenbouwers lijden onder een vloed van normen. Geen enkel ander land kent zoveel bouwnormen en -bepalingen.”

Denkproces

In tegenstelling tot bankman Seeber heeft Matthias Horx, onderzoeker naar trends, allang een gewijzigd denkproces bij de bevolking vastgesteld: “Steeds meer Duitsers willen goedkopere huizen ke kopen.”

Van die zogenaamde Duitse grondigheid ten aanzien van de kwaliteit van het huis zou steeds minder te bespeuren zijn. Horx: “De jongere generaties lachen om die overdreven bepalingen. Men is bereid zich financieel te engageren, maar niet om zijn laatste duit te besteden om toch vooral in een koophuis te ke wonen. Een kelder is voor de jongere mensen allang geen conditio sine qua non meer.”

“Duitsland”, zo beklaagt Horx, is ook het enige land, waar de btw voor bouwbedrijven niet fiscaal aftrekbaar is. Evenals op een recente podiumdiscussie in Keulen stelde het publiek in Leipzig dringende vragen aan de afgezanten van het bouwministerie, architecten, banken en bouwbedrijven zoals ‘Waarom worden bij ons niet meer veel meer types huizen als prefab aangeboden?’ en ‘Waarom bouwen we niet vaker volgens een modulensysteem waarbij je zelf de grootte van je kamers, ramen enz. kunt bepalen?’.

Ook werd door talrijke deelnemers het honorariumstelsel voor de architecten als ‘grote last’ ervaren. Hoe duurder de bouw, des te hoger het honorarium voor de architect. “Als we onze auto’s zo zouden bouwen als onze huizen, zou een Volkswagen minstens een half miljoen moeten kosten”, riep een deelnemer aan de druk bezochte podiumdiscussie ‘Wonen in Keulen’ in de Domstad.

Reageer op dit artikel