nieuws

Drie eerste prijzen voor afstudeerscripties staal

bouwbreed Premium

De jury van de ‘Afstudeerprijs Staal 1994’ heeft drie eerste prijzen in vier categorieen toegekend.

De afstudeerprijs staal is ingesteld door het Staalbouwkundig Genootschap dat prijzen beschikbaar stelt voor werk van studenten aan Hogescholen, Academies van Bouwkunst en de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven. In elk van de vier categorieen kan de jury behalve een eerste prijs, een geldbedrag van f. 1500, een tweede prijs ( f. 750) en een eervolle vermelding toekennen.

Verdeeld over de vier categorieen hebben achttien poen deelgenomen. Criteria voor de beoordeling door de jury zijn geweest: de wijze waarop staal in het po is toegepast, originaliteit en esthetica, inventiviteit bij ontwerp en onderzoek, en economie van het ontwerp.

Bij de inzendingen op Hogeschool-niveau ging een eerste prijs naar ing. G.H.S. van Bentum voor ‘Subtropisch zwembad Dolfijn’. In de tweede categorie van dit niveau werd geen eerste prijs toegekend.

Eerste prijzen in de twee categorieen van het universitair niveau gingen de eerste prijzen naar ir. S.L. de Bever voor ‘Hoogbouw beyond Manhattan’ en naar ir. J.H.H. Fellinger voor ‘Brandwerendheid van geintegreerde liggers’.

Uitstraling

Het werk van De Bever van de TU Delft betreft hoogbouw. Het gebouw is door De Bever gedacht gelegen bij het knooppunt Deil als significant verticaal element. De jury is unaniem van oordeel, dat het beeld en de expressie van het gebouw van en hoge orde zijn. Het spannende gevelbeeld en he tintelligente gebruik van kokers werkt inspirerend. De combinatie van kruisverbanden en Vierendeelliggers loodrecht op elkaar in de geveld is nieuwe voor de jury.

Zij vraagt zich echter wel af of de constructieve consequenties op hun merites zijn bekeken. Door het toepassen van de glazen klimaatgevel blijft het staal dominant in het zicht, terwijl het uit onderhoudsoverwegingen in een ‘vriendelijk’ binnenklimaat staat. De uitstraling van de Deil-scraper is volgens de jury “fantastisch”.

De inschrijving voor de afstudeerprijzen voor het studiejaar 94/95 is overigens geopend. Tot 1 september ke afstudeerpoen worden aangemeld. Inlichtingen zijn te verkrijgen bij Staalbouwkundig Genootschap, telefoon 010-4115070.

Reageer op dit artikel