nieuws

Designers Weekend toont het betere werk

bouwbreed Premium

Voor het negende jaar in successie hebben, onder de gezamenlijke noemer Designers Weekend, de belangrijkste importeurs en dealers van kantoormeubelen, vloerbedekking, stoffen en verlichting hun topmerken uitgestald. Dit keer niet in verschillende showrooms, maar onder een dak, in een oude Amsterdamse havenloods.

In Loods 6 op het Amsterdamse KNSM-eiland zijn de komende twee weekeinden de topstukken en nouveautes te zien van Abet, Danskina, GI Design, Kreymborg, Kvadrat, Mobach, Modular Systems, Quintessens, SV Interieurgroep, Thonet en Vitra. Firma’s die talloze ‘klassiekers’ van het twintigste eeuwse design in hun collecties hebben, varierend van bureaumeubilair van bijvoorbeeld Breuer (Thonet) tot het bestek en servies dat Arne Jacobson maakte voor Stelton (importeur Mobach). Naast dit bekende werk zijn er op bescheiden schaal ook nieuwe produkten te zien in Loods 6.

Het Designers Weekend is van oudsher bedoeld voor de professionele inrichter. De genoemde firma’s richten zich op de top van de (kantoor)interieurmarkt, hun prijzen zijn navenant. Dit jaar is voor het eerst een apart weekeinde gereserveerd voor het grote publiek. Wellicht is niet toevallig dat de opvallendste nieuwigheden ook thuis niet zullen misstaan. Ze onderscheiden zich door speelse simpelheid tussen de soms tezeer, tot het bloedeloze toe verantwoorde ontwerpen.

De Londense ontwerper Ron Arad, die tien jaar geleden de aandacht trok met een stereo-installatie van gewapend beton, heeft nu een oprolbare plastic boekenplank verzonnen voor Kartell (imp. Modular Systems). Wie heeft ooit beweerd dat een plank recht moet zijn? Deze strook plastic, met her en der steunen erop, kan iedereen naar eigen fantasie uitrollen en aan de muur bevestigen.

De Duitsers Reichenberg/Weiss vervolmaken met een prachtig ‘luchtige’ bank hun stoere collectie tuinmeubelen van verzinkt staal en vergrijzend larikshout (imp. Quintessens).

De Nederlandse Charlotte van der Waals werkt gestaag door aan een serie simpele, papieren voorwerpen: na de vouwvaas en prullenmand is er nu ook een vouwbaar fotolijstje (distributie: Mobach).

Ogenschijnlijk simpel, maar des te geraffineerder is het minimale kantoormeubilair dat architect Jean Nouvel onder de naam “Less” ontwierp voor het kantoor van de Cartier Foundation. De tafel heeft een uiterst dun metalen blad en poten van gevouwen staalplaat. (SV Interieurgroep importeert deze lijn van Unifor.)

De opstelling van het Designers Weekend omvat allicht veel meer dan hier te noemen valt. Naast de tentoonstelling is er een boekwinkel, leestafel en zijn er lezingen over mode en kunst. Donderdag 23 maart gaat het symposium “Echt of namaak” over bescherming tegen plagiaat.

De beurs wordt gehouden van 17 tot en met 19- en van 24 tot en met 26 maart tussen 10 en 17 uur. Verdere inlichtingen: Paul Mertz, 020 – 6759551.

Tom Maas

Van waterafstotend

karton: de opvouwbare prullenmand van

Charlotte van der Waals.

De Duitse ontwerpers Reichenberg en Weiss voegen deze bank van verzinkt staal en larikshout toe aan hun serie tuinmeubelen.

In elke vorm uit te rollen: de plastic boekenplank van Ron Arad.

Reageer op dit artikel