nieuws

D66:’Betuwelijn mag, maar wel vijf knelpunten oplossen’

bouwbreed

De Tweede-Kamerfractie van D66 houdt vast aan haar standpunt dat de Betuwelijn er alleen mag komen als er een oplossing komt voor de vijf belangrijkste knelpunten langs het spoor.

Dat partijgenoot minister Wijers van Economische Zaken daar kennelijk anders over denkt, verandert daaraan niets. Dat stelt het D66-kamerlid Versnel, fractiewoordvoerster voor de Betuwelijn, in een reactie op het vraaggesprek met Wijers woensdag in het dagblad Trouw.

Wijers zei in Trouw dat congressen niet beslissen over de financiering van knelpunten. “Als zichtbaar is dat het kabinet een zorgvuldige afweging heeft gemaakt, dat iedereen iets heeft moeten inleveren, dan vind ik het nogal wat als een fractie afhaakt. Dan heeft ze heel wat uit te leggen.”

Voor Versnel ligt de zaak simpel. “Ik spoor het kabinet aan een beslissing te nemen waarmee mijn fractie kan leven.”

De commissie-Hermans adviseerde het kabinet eind januari de Betuwelijn (kosten f. 7,4 miljard) aan te leggen. Ze noemde ook vijf grote milieu-knelpunten die om een oplossing vragen. Het gaat om de gebieden Hardinxveld-Giessendam, Gorkum, Geldermalsen, Tiel en de kruising Pannerdensch Kanaal/Rijnstrangengebied. Om die te ontlasten is f. 1,2 miljard extra nodig. Premier Kok stelde onlangs dat voor aanpassingen hoogstens f. 0,5 miljard beschikbaar is. De fractie van D66 heeft zich tot nu toe niet uitgesproken over welk bedrag dan ook.

Reageer op dit artikel