nieuws

CPB: ‘Val dollar vlakt groei economie iets af’

bouwbreed

De economische groei zal dit jaar 3,25 procent bedragen, een half procent meer dan eerder verwacht. Dat blijkt uit voorlopige berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Voor volgend jaar voorziet het een wat lagere groei: 3 procent.

Het afvlakken van de groei is vooral het gevolg van de inzakkende dollarkoers. Eerder deze week meldde het economisch-onderzoeksbureau van de Rabo al het temperen van de groei door de revolte op de dollarmarkt.

Een woordvoerder van het Planbureau onderstreept dat het hier om een concept-versie van het Centraal Economisch Plan (CEP) gaat, waarin nog geen rekening is gehouden met de waardevermindering van Europese valuta’s als de lire en de peseta. De definitieve versie van het CEP verschijnt 7 april. Het kabinet baseert zich daarop bij het opstellen van de begroting voor 1996.

Het planbureau ging in september vorig jaar nog uit van een dollarkoers van – 1,90. Na de val van de Amerikaanse munteenheid is die aangepast tot – 1,70. Op de wisselmarkt in Amsterdam stond de Amerikaanse munteenheid gisteren om 10.00 uur op – 1,570 tegenover een slotkoers van – 1,560 aan het eind van de handel op de voorgaande dag. Door deze negatieve ontwikkeling komt de economische groei volgend jaar wat lager uit, omdat de Nederlandse export te lijden heeft van de lage dollarkoers.

Minder inflatie

De lage dollar is wel gunstig voor de inflatie. Die komt dit jaar uit op 2,25 procent, een half procent lager dan eerder voorzien. Voor 1996 verwacht het CPB een inflatie van 2,5 procent. Een lage inflatie is goed voor de koopkracht. Wat dat betreft komt de lage dollarkoers het kabinet goed uit. Het hoeft minder aan inkomensreparatie te doen.

Het planbureau denkt dat de werkloosheid dit jaar op 550.000 uitkomt, 10.000 minder dan op Prinsjesdag vorig jaar werd verwacht. Het CPB raamt de werkgelegenheidsgroei in arbeidsjaren voor dit jaar op 65.000. Het aantal banen groeit daardoor met 86.000.

Voor volgend jaar voorziet het planbureau 100.000 nieuwe banen.

Reageer op dit artikel