nieuws

Convector brengt koele lucht op juiste plaats

bouwbreed

Verhulst heeft een nieuwe koelplafondconvector type Veroc op de markt gebracht. Deze is direct boven verlaagde plafondsystemen aan te brengen.

Anders dan bij een conventioneel luchtbehandelingssysteem wordt bij dit systeem van koelen het teveel aan warmte direct van de werkplek afgevoerd en wordt gekoelde lucht ingebracht. Het koelconvectorsysteem wordt in Scandinavie veel toegepast en komt ook in Nederland voor. De toevoer van van verse lucht en de afvoer van de te warme lucht vinden gelijktijdig plaats. Het systeem van Verhulst Luchtbehandeling BV te Waalwijk is zowel in nieuwbouw- als renovatiepoen toe te passen. Mede afhankelijk van de grootte van de ruimte zijn een of meerdere plafondconvectoren te plaatsen.

Het principe van de werking is tamelijk eenvoudig. Het systeem wekt op basis van een natuurlijke luchtbeweging in de desbetreffende ruimte. De zich boven het verlaagde plafond verzamelde warmde lucht stroomt via een warmtewisselaar, terug in de ruimte. In de warmtewisselaar wordt de warme lucht gekoeld met behulp van koelwater onttrokken aan een koelinstallatie en een koelwaterleiding, die door de wisselaar in de Veroc koelplafondconvector loopt. De Veroc is op verschillende manieren uit te voeren en te installeren. Een eenvoudige berekening van de warmtebelasting gerelateerd aan het koelvermogen van de unit, maakt het mogelijk het aantal koelplafondconvectoren vlot te bepalen.

De omkasting van de convectoren bestaat uit 0,75 mm verzinkt staalplaat en de kopschotten zijn 1,5 mm dik. De koelbatterij voor het koelwater is voorzien van koperen pijpen waarop de aluminium lamellen zijn aangebracht voor de koele luchtuitwisseling.

De luchtuitstroom vindt plaats door een geperforeerde plaat in, en aansluitend op het verlaagde plafond. De koelplafondconvector is gemakkelijk te installeren op plaatsen waar koeling wordt verlangd, zoals deze schets aantoont.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels