nieuws

Concentratie op gipsplatenmarkt

bouwbreed Premium

Het Britse concern BPB Industries wordt waarschijnlijk de grootste fabrikant van gipsplaten ter wereld. De onderneming heeft een bod van ruim f. 1,8 miljard uitgebracht op de Amerikaanse concurrent National Gypsum. Als dat slaagt, verdringt BPB het eveneens Amerikaanse US Gypsum van de eerste plaats. De Verenigde Staten vertegenwoordigen meer dan de helft van de wereldmarkt voor gipsplaten. Het produkt is daar in 1890 uitgevonden en is zeer gewild in de bouw.

In Europa is gipsplaat minder populair, maar het gebruik neemt wel gestaag toe. Er is in de bedrijfstak al geruime tijd sprake van een concentratie. In West-Europa is de markt verdeeld tussen drie grote bedrijven. BPB heeft een aandeel van 50 procent en het Duitse bedrijf Knauf en het Franse Lafarge Coppee elk 25 procent. De drie voerden aan het eind van de jaren tachtig een felle strijd om de suprematie via talrijke overnemingen van kleinere producenten.

Reageer op dit artikel