nieuws

Case: nieuw materieel onder nieuw logo

bouwbreed

De inzending van Case op de komende Bauma valt het best te omschrijven met: ‘van alles wat maar vooral nieuw’. Een grote diversiteit derhalve die loopt van het geheel nieuwe Case-logo via een wiellader en verbeterde schrankladers tot een weg/spoor machine.

Sinds zijn verzelfstandiging en beursgang in 1994 heeft de Case Corporation zonder meer aan dynamiek gewonnen. Om dit tot uiting te brengen heeft men een nieuw logo ontworpen dat op alle machines van deze producent gebruikt zal gaan worden.

Naast de officiele introductie van dit logo komt Case uiteraard niet met lege handen naar de Bauma.

Zo is op de serie schrankladers van Case, die uit drie machines bestaat, een aantal verbeteringen aangebracht die vooral het comfort en de veiligheid betreffen.

Een met de motor verbonden reminstallatie zorgt ervoor dat bij een neutrale stuurstand en/of opgeklapte veiligheidsbeugel de schranklader volledig tot stilstand komt. Op hellende vlakken kan de rem nu met behulp van een tuimelschakelaar geactiveerd worden.

Daarnaast zijn de hydraulische leidingen nu uitgevoerd met lekvrije koppelingen. Niet alleen zijn deze eenvoudig te reinigen maar voorkomen tevens dat vuil van buitenaf in het hydraulische systeem terecht komt.

Nieuw bij de schrankladers is ook een aan de achterzijde opgebouwd stopcontact waarop 12 Volts installaties ke worden aangesloten.

Weg/spoor

Nieuw bij Case is de weg/spoor hydraulische graafmachine 688 B. Een machine die zowel over de weg als over het spoor kan rijden. In de te functie worden de spoorassen vanuit de cabine hydraulisch uitgezet.

Deze machine die een omvangrijk uitrustingsspectrum en een hoog veiligheidsniveau kent voldoet aan de internationale spoorwegnormen. Afhankelijk van zijn uitvoering weegt deze machine tussen de 14,7 en 17 ton.

Standaard is de machine uitgerust met een standaard eenpersoons cabine doch de gebruiker kan ook kiezen voor een cabineuitvoering met wegklapbaar dak of voor een tweepersoons-cabine.

In de standaarduitvoering zwenkt de machine aan de achterzijde 2,05 meter maar er is tevens een extra compacte uitvoering waarbij de zwenk slechts 1,57 bedraagt. De machine is verder uitgerust met een speciaal ontwikkeld dozerblad en met stempels aan de voor- en achterzijde.

De voorste spooras is pendelend, met aan beide zijden een pendelhoek van 7 gr. , opgehangen. In voorkomende gevallen kan deze functie echter hydraulisch worden geblokkeerd.

Wiellader 921 B

Met de nieuwe knikgestuurde wiellader 921 B breidt Case zijn ’21’-wielladerlijn naar boven uit. De complete lijn bestaat nu uit totaal elf machines waarvan de kleinste een bakinhoud heeft van 550 liter en de 921 B een maximale bakinhoud van 4.100 liter.

De vierwielaangedreven machine wordt aangedreven door een Cummins dieselmotor die een vermogen levert van 201 kW. De maximale losbreekracht bedraagt 21.540 daN.

Uitvoering

De automatische aandrijving is uitgerust met vier versnellingen vooruit en drie achteruit waarbij een maximale rijsnelheid kan worden bereikt van 40,6 km/uur.

De vooras is star uitgevoerd terwijl de achteras pendelend is opgehangen met naar beide zijden een pendelhoek van 12 gr. . De knikgestuurde machine heeft naar beide zijden een stuuruitslag van 40 gr. , waardoor de draairadius op 13,61 meter komt.

Na reeds een jaar in Amerika te hebben gedraaid komt de wiellader 921 B nu in Europa om de ’21’-lijn wielladers naar boven af te ronden.

De 1800-serie schrankladers van Case heeft een aantal wijzigingen ondergaan die vooral op het vlak van bedieningscomfort en veiligheid liggen.

Reageer op dit artikel