nieuws

Casco-woningen goed alternatief voor deel van A’damse IJ-oevers

bouwbreed Premium

Als alternatief bouwplan voor een deel van de Amsterdamse IJ-oevers willen woningbouwvereniging Het Oosten en Woningbedrijf Amsterdam casco-woningen bouwen. Samen met een club van bewoners en kunstenaars hebben drie architecten daarvoor voorstellen ontwikkeld, die dinsdag zijn gepresenteerd aan de gemeente. Die is bereid de plannen in overweging te nemen.

De plannen voor de vier kilometer lange IJ-oevers aan weerszijden van het Centraal Station in Amsterdam hebben een bewogen geschiedenis. Aanvankelijk wilde de gemeente het hele po, naar het ambitieuze ontwerp van Rem Koolhaas, in een keer ontwikkelen. Na het afhaken van financier ING in 1993, koos de gemeente voor een andere benadering. De ontwikkeling gaat nu in brokjes en stukjes.

Directeur F. Bijdendijk van woningbouwvereniging Het Oosten vreest dat de ontwikkeling van het gebied daardoor nu “in de koelkast” zit en reageerde positief op vragen van kunstenaars in het gebied om “mee te denken” over mogelijkheden om zelf hun woon/werkruimte en omgeving in te richten. Hij werd voorzitter van het “Podium Werken aan het IJ”, een club van bewoners, kunstenaars, wbv Het Oosten, Woningbedrijf Amsterdam, Aegon, voormalig wethouder Walter Etty en enkele externe deskundigen.

Gebouwen onaf

Op initiatief van het Podium hebben de architecten Laurens Jan ten Kate, Lucien Kroll en Liesbeth van der Pol plannen ontwikkeld voor verschillende soorten cascowoningen. Die zijn gisteren in de Amsterdamse Zuiderkerk gepresenteerd aan wethouder Duco Stadig.

Uitgangspunt is “de stad als casco”. “Mensen die wonen en werken combineren, zoeken tegenwoordig veelal naar een ruimte die niet compleet af is. Ze willen de vrijheid om hun ruimte in te delen en geen al te hoge lasten. Wij hebben daar al meer positieve ervaringen mee”, aldus Bijdendijk. Bijdendijk is meer dan enthousiast over de ontwerpen die voor de Oostelijke Handelskade zijn gemaakt. “Wij investeren minder: een casco is immers goedkoper. De huur per maand voor een oppervlakte van zo’n 75 m2 kan daardoor uitkomen op ongeveer f. 600.”

De architecten hebben gebouwen en straten getekend die ‘niet af’ zijn. De plannen moeten de vitaliteit van het Amsterdamse centrum uitstralen. Bijdendijk: “Een kenmerk van het centrum is dat dit altijd een broedplaats is geweest voor ondernemers, artiesten, mensen die iets willen beginnen.” Daarom bestaat een van de plannen uit een betonnen skelet waar bewoners zelf een hele woning in ke bouwen. Bij een ander idee ligt de buitenkant van het pand vast, en is van binnen nog alles mogelijk.

Ruim 1360 woningen

“Mensen zijn graag baas in eigen huis. Die wens zit heel diep. Als ik ze dat kan aanbieden, doe ik dat graag”, verklaart Bijdendijk. Woningbedrijf Amsterdam, wbv Het Oosten en Aegon zien volgens Bijdendijk zoveel in de ontwerpen, dat ze daar in ieder geval een deel van willen realiseren. De gemeente Amsterdam is gevraagd om een experimenteergebied beschikbaar te stellen.

Uiteindelijk willen de initiatiefnemers circa achthonderd meter aan de Oostelijke Handelskade bebouwen. Het gaat totaal om ruim 1360 woningen, zowel nieuwbouw als in bestaande pakhuizen en panden. Daarmee zou een investering gemoeid zijn tussen de f. 200 en f. 300 miljoen. Volgens een woordvoerster juicht Amsterdam de plannenmakerij toe. De gemeente neemt de ideeen van het Podium in overweging.

Reageer op dit artikel