nieuws

Breevast hoeft voorlopig geen belasting te betalen

bouwbreed

Vastgoedmaatschappij Breevast, voortgekomen uit het faillissement van bouwbedrijf Brederode, kan blijven teren op de fiscaal compensabele verliezen die uit de jaren tachtig stammen. Momenteel beschikt de onderneming nog over een fiscaal compensabel verlies van f. 130 miljoen.

De afgelopen jaren kreeg Breevast het steeds benauwder omdat die fiscale verliezen dreigden te verdampen. Het gevaar dreigde dat Breevast over 1995 van de fiscus niet meer verliezen van 1986 en eerdere jaren mocht verrekenen. Voor die regeling gold een maximumtermijn van negen jaar. De wetgeving op dat gebied is per 1 januari 1995 veranderd. De verliezen vanaf 1986 mogen nu onbeperkt worden verrekend. De belastingclaim die Breevast en de FGH Bank, beide f. 35 miljoen, vorig jaar aan de broek kreeg voor de verkoop- en aankooptransactie van Hoog Catharijne sleept zich voort. Breevast verwacht dat deze zaak nog jaren kan gaan duren.

Breevast boekte vorig jaar een nettowinst van f. 8,7 miljoen, 14,7 procent meer dan in 1993. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde fonds zag zijn onroerend-goedportefeuille groeien van f. 191 tot f. 220 miljoen.

Voor 1995 voorziet Breevast een “tenminste gelijk resultaat”, mede dankzij de nieuwe fiscale wetgeving. Vooral de beleggingen in winkels en winkelcentra ontwikkelen zich voorspoedig, zo meldt het fonds, met name in de Verenigde Staten. Ook Breevast had vorig jaar te maken met het overaanbod op de kantorenmarkt.

Reageer op dit artikel