nieuws

Bouwstop W/K-centrales treft ABB Nederland

bouwbreed

Terwijl menig bedrijf zich eindelijk kan verheugen op betere tijden, zal de Nederlandse tak van de Zweeds-Zwitserse multinational, ondanks een recordomzet over 1994, juist een stapje terug moeten doen.

De bouwstop voor warmtekrachtcentrales die de Samenwerkende Elektriciteits Produktiebedrijven (SEP) vorig jaar afkondigde, speelt ABB parten.

Volgens hoofddirecteur Henk Kok had ABB Nederland de laatste jaren de wind mee. Hij presenteerde woensdag in Parijs de cijfers over 1994. De omzet steeg met maar liefst 50 procent tot f. 1,17 miljard, een record. Het bedrijfsresultaat ging omhoog van f. 50,1 miljoen in 1993 tot f. 66,3 miljoen. De nettowinst kwam uit op f. 47 ( f. 40,6) miljoen.

Centrale bouwer

Van de depressie had de onderneming, die vooral een naam heeft op het gebied van energie-opwekking, dus geen last. Langlopende contracten voor de bouw van bijvoorbeeld de Hemweg-centrale in Amsterdam, en centrales in Lage Weide (Utrecht) en in Diemen stonden daar borg voor.

Daarnaast profiteerde het in Rotterdam gevestigde bedrijf (1062 werknemers tegen 1144 in 1993) van een voordelige subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. Kok: “We hebben onze slag geslagen. We sleepten in drie maanden tijd orders voor de bouw van veertien gascentrales binnen, waarover we anders drie jaar deden.” Aan die subsidieregeling, waaronder Economische Zaken 25 procent van de bouwkosten bijdroeg, is gezien de overcapaciteit een einde gekomen. Dat betekent voor ABB Nederland minder opdrachten. De orderontvangst daalde van f. 1,2 miljard in 1993 tot f. 990 miljoen vorig jaar. Kok schat dat zijn bedrijf vorig jaar f. 710 miljoen is misgelopen door de SEP-bouwstop.

Zo zijn poen bij Akzo, DSM en in Rotterdam uitgesteld in ruil voor een vergoeding van de SEP, die volgens de ABB-hoofddirecteur in de tientallen miljoenen loopt. Het moratorium bestaat nu niet meer. “Intussen gelden er afspraken, wanneer wie mag uitbreiden”, zegt Kok.

Geen ontslagen

ABB, ook actief in de verkoop van elektrotechnische standaardprodukten en industriele systemen, hoopt inkomsten te putten uit de verkoop binnen Europa van Tsjechische gascentrales uit Brno, die zijn gebaseerd op Russische marinetechniek.

Gedwongen ontslagen sluit Kok eigenlijk uit. ABB Nederland probeert eerder zijn goed opgeleide mensen tijdelijk onder te brengen bij enkele andere van zijn bedrijven, zoals Lummus Crest (Voorburg) en Global Engineering (Leiden). “Anders ben je ze voorgoed kwijt”, aldus Kok.

“We hebben zulke vaste wortels hier, en in de ontwikkeling van de levering van energie, dat we best wel zullen overleven.” Hij verwacht in elk geval geen rode cijfers. “Daarvoor produceren we nog zoveel andere produkten.”

Reageer op dit artikel