nieuws

Bouwbonden voeren actie in Emmen en Rotterdam ‘Een leuke ontvangst, dat hadden we niet verwacht’

bouwbreed

Buiten het stellen van een ultimatum aan de werkgevers voerden de bouwbonden van FNV en CNV en Het Zwarte Corps gisteren ook acties in diverse plaatsen in het land. In Emmen werd bij de opening van een opleidingscentrum door werkgevers in de gww-sector aandacht gevraagd voor de cao, terwijl op de Kop van Zuid in Rotterdam opnieuw een klaagmuur werd opgericht, dit keer aan de Maas.

Iedere bezoeker van het opleidingscentrum in Emmen kreeg van de actievoerders een presentje: een gele button en een sticker. ‘Samen voor een goede cao’, stond erop. Vervolgens werd aan hen een bitterkoekje gepresenteerd en vervolgens mochten ze onder luide aanmoediging van de actievoerders het gebouw van de Gemeenschappelijke Opleidingsactiviteit Noord betreden. Het nieuwe gebouw van de GOA-Noord werd gisteren officieel geopend. Bij die gelegenheid werd tevens het tienjarig bestaan van het opleidingscentrum gevierd. In het centrum worden de praktijkopleidingen gegeven voor de sector grond-, weg- en waterbouw.

Niet alle bezoekers waren gecharmeerd van het cadeautje van de bonden. Sommige weigerden botweg om het aan te nemen.

Jongeren

Flauw hoor, concludeerde een van de actievoerders. De meesten namen de versierselen glimlachend aan. “Een leuke ontvangst”, aldus een van de bezoekers. “Daar hadden we niet op gerekend.” Voor het officiele programma begon, kreeg FNV-man Gerrit Grooten de gelegenheid een toespraak te houden. “Werkgevers in de bouw, hoe wilt u de concurrentie met bijvoorbeeld de metaalnijverheid aangaan als u de arbeidsvoorwaarden verregaand wilt verslechteren?”, vroeg hij.

“Denkt u echt dat jongeren dan nog voor de bouw kiezen?” Op die manier is het geld dat wordt besteed om jonge mensen te werven voor een beroep in de bouw weggegooid, concludeerde Grooten. “Als er geen betere cao komt zullen jongeren eerder voor de metaal- dan voor de bouwnijverheid kiezen en zal er een enorm personeelstekort ontstaan. Wij stellen geen hoge looneisen maar zijn tevreden met iets meer dan de prijscompensatie”, vervolgde de vakbondsman. “Wij willen als het even kan een cao middels onderhandelingen.”

Tenslotte overhandigde hij een leeg cao-boekje aan voorzitter H. Mol. van het Nederlands Verbond van Wegenbouwers Noord. Deze zegde toe dat hij zal proberen de partijen dichter bij elkaar te krijgen. Daarna verlieten de actievoerders het schoolgebouw.

‘Club van Barth’

Op de Kop van Zuid in Rotterdam richtten de bouwbonden ondertussen opnieuw een klaagmuur op, die enkele uren later weer volgeschreven zou worden door enkele honderden bouwvakkers die een verlengde pauze hielden om aan de actie deel te nemen. “De club van Barth, ben ik goed zat”, was een van de poetische juweeltjes die na afloop op de muur prijkte.

De Rotterdamse bouwvakkers, die toestroomden van diverse bouwputten in de omgeving, werden toegesproken door onder anderen bondsbestuurder Gijs Wildeman van de bouwbond CNV. Hij riep de bouwvakkers op ‘nu ook door te zetten, en de werkgevers een poepie te laten ruiken’. “Als we straks gaan staken, wat we eigenlijk niet willen, hoop ik dat we op jullie ke rekenen. Laat jullie niet op de kop zitten door werkgevers die zeggen dat het werk op tijd af moet. Dan wordt het maar wat later. We zullen de werkgevers daar raken waar het ze het meest pijn doet.”

Machinisten

Ook bondsbestuurder J. Arensman van Het Zwarte Corps sprak de menigte moed in. Hij richtte zich voornamelijk tot de machininsten, die speciaal voor de actie uit hun cabines waren geklommen. Zelfs machinisten uit Barendrecht waren naar de Kop van Zuid getogen. Hij hield zijn gehoor voor dat ‘de werkgevers met cao-voorstellen uit 1935 zijn gekomen’. “Maar wij willen een cao voor 1995”, scandeerde de bondsbestuurder richting de menigte.

Ook vandaag zullen er weer acties worden gevoerd. In Zwolle zal de gewestelijk voorzitter van het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouw (NVOB) een ‘lege’ cao overhadigd krijgen. Tussen 12.00 en 13.00 uur worden zo’n 200 bouwvakkers verwacht bij het kantoor van het NVOB aan de Veerallee 68 in Zwolle. Op het provinciehuis in Arnhem zullen de bonden, tot slot, tijdens een mini-symposium van de PvdA over het ‘flexibiliseren van arbeid’ pamfletten uitdelen aan de bezoekers van het symposium. Dit omdat flexibilisering, werktijden en de VUT belangrijke onderwerpen zijn bij de cao-onderhandelingen voor de bouw.

Reageer op dit artikel