nieuws

Bombay heeft de hoogste huren voor kantoorruimte

bouwbreed

Met f. 2700 per vierkante meter per jaar zijn de huurprijzen voor kantoorruimte in het zakencentrum van Bombay de hoogste ter wereld. Ter vergelijking: in Amsterdam bedraagt de prijs f. 450.

Als de servicekosten worden meegerekend, verdringt Tokio de wereldstad in India echter van de eerste plaats. De totale kosten in het centrum van de Japanse hoofdstad bedragen f. 3050 per vierkante meter, in Bombay f. 2820, in Amsterdam f. 520.

Dit blijkt een onderzoek van de internationale vastgoed specialisten makelaar Richard Ellis. De gegevens dateren van december 1994.

Binnen Europa blijft Amsterdam een van de goedkoopste locaties. Alleen Stockholm, Barcelona en Istanbul zijn goedkoper. Oosteuropese steden als Praag ( f. 900) en Boedapest ( f. 790) zijn een stuk duurder. Duurste Europese steden blijven Londen ( f. 2070) en Parijs ( f. 1350).

Opvallend zijn de hoge kantoorprijzen in China en Vietnam. De huurprijzen in Hanoi en Ho Chi Minh Stad zijn even hoog als in Frankfurt: f. 970 tot f. 1100. Beijing en Sjanghai zijn bijna even duur als Londen.

In Amerika is New York Centrum de duurste locatie met een prijs gelijk aan Hanoi: f. 1100. Ook Singapore is niet goedkoop, bijna even duur als Parijs. Bangkok daarentegen is nog goedkoper dan Amsterdam: f. 400.

Tokio blijft duurste

Volgens Richard Ellis is de sterke stijging van de huren in India het resultaat van een sterk stijgende vraag en een restrictieve politiek van de lokale overheden. Hoewel de binnenstad van Tokio de duurste locatie ter wereld blijft, dalen de prijzen daar.

In Hong Kong, na Tokio Centrum maar voor Bombay nummer twee als het gaat om totale kosten, is de waanzinnige stijging echter bijna tot een halt gekomen. In Londen trekken de prijzen daarentegen voor het eerst in vijf jaar weer aan.

Reageer op dit artikel