nieuws

Wissellastwagens nu ook voor hogere rijsnelheden

bouwbreed

Met de typen VV 57 en VV 2023 krijgt het programma wissellastaanhangers dat Devobo BV sinds vorig jaar in ons land importeert binnenkort een interessante uitbreiding. De maximale rijsnelheid met de eerder gelanceerde modellen, VV 812 en VV 1216, bleef beperkt tot 25 km/h. Met de nieuwe te verwachten aanhangers zijn belangrijk hogere transportsnelheden toegestaan.

Zoals bekend is de door de Zweedse fabrikant Bicab ontwikkelde wissellastwagen bedoeld voor verruiming van efficientere vervoersmogelijkheden over korte trajecten. Basis voor dit systeem is een twee-assige aanhanger met eigen hydraulische hefarm en hierop passende wisselbak of lastdrager. Deze afzetbak in de vorm van een al dan niet gesloten container of traditionele open laadbak kan dienen voor het vervoer van machines, werktuigen of andere bouwprodukten en materialen. Bicab construeert zijn aanhangers op onderstellen voor lage rijsnelheden, maar laat sinds kort de Duitse machinebouwer Heuschmid onder de wissellastwagens onderstellen bouwen die geschikt zijn voor respektievelijk 40 en 80 km/h.

Behalve de tractor en shovel komen daarmee ook sneller lopende voertuigen in aanmerking voor het transport van deze wissellastaanhangers.

Wanneer voor de korte afstanden een tractor of wiellader aan de aanhanger wordt gekoppeld, is voor besturing van de combinatie geen rijbewijs nodig. Als in plaats van een trekker gebruik wordt gemaakt van een zware bedrijfswagen is dit natuurlijk niet toegestaan. Doordat met grotere rijsnelheden, meerdere transporten per dag ke worden verricht worden de kosten van een duurdere chauffeur echter deels gecompenseerd.

Binnenkort zal Devobo BV naast de bestaande VV812 (8 ton optrekken en 12 ton dragen) en de VV 1216/18 (12 ton optrekken en 18 ton dragen) de eenasser VV 57 en de zware VV 2023 brengen. De hefinrichting van tgenoemde model is voorzien van een verticale lift.

De Heuschmid onderstellen zijn uit te rusten met verschillende typen vrachtautobanden, waaronder dubbel lucht 305/70 R 19,5. Vanaf de 40 km/h serie en hoger zijn de onderstellen bovendien leverbaar met hydraulische asondersteuning en uitschuifbaar BPW rijwerk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels