nieuws

Vrijspraak verdachten in Brunssumse affaire

bouwbreed

De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag vier ex-wethouders en de oud-gemeentesecretaris van de gemeente Brunssum vrijgesproken van valsheid in geschrifte. Officier van justitie mr. H. van Atteveld had voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes tot negen maanden geeist. Hij beraadt zich nog op hoger beroep.

Volgens de officier hadden de vroegere wethouders op voorstel van de toenmalige gemeentesecretaris J. Kuijpers besloten collegebesluiten van een valse datum te voorzien. Daarmee kon de inmiddels ontslagen en van corruptie verdachte PvdA-burgemeester H. Riem worden ontlast.

Tegen Kuijpers was negen maanden voorwaardelijk en een boete van tienduizend gulden geeist. Tegen de ex-wethouders, H. de Boer-Schuurman (PvdA), A. Pierik (D66), G. Janssen en M. de Bruijn, luidde de eis zes maanden voorwaardelijk met een boete van vijfduizend gulden. Janssen en De Bruijn zijn lid van de plaatselijke partij Borger.

De rechtbank achtte geen van de tenlastegelegde feiten wettig en overtuigend bewezen. Zij volgde het verweer van de verdedigers dat de collegebesluiten inderdaad al op 10 maart 1992 waren genomen en later schriftelijk waren vastgelegd.

De besluiten betroffen een reis van oud-burgemeester Riem naar Israel, diens voorzitterschap van een overkoepelende organisatie van grindbaggeraars en diens commissariaat bij een baggermaatschappij.

Onzorgvuldig

De rechtbank noemde het onzorgvuldig van de officier van justitie dat hij de dagvaarding had laten uitlekken naar de pers voordat de verdachten die zelf hadden ontvangen. Maar volgens de rechtbank was dat niet zo ernstig om de officier niet ontvankelijk te verklaren.

Het openbaar ministerie weet nog niet of het hoger beroep tegen het vonnis zal aantekenen. Wanneer de vrijspraak voor de oud-wethouders onherroepelijk is geworden, ke Janssen en De Bruijn terugkeren als wethouder. De huidige twee wethouders van de lokale groepering Borger treden in dat geval terug.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels