nieuws

Voorboren niet nodig bij bevestigen aan cellenbeton

bouwbreed

Voorboren in cellenbeton voor bevestigingen is niet meer nodig. Cellen Beton Cellulaire (CBC) NV te St. Pieters Leeuw in Belgie brengt de Hit ankers en nagels op de markt, waarmee met een enkele handeling bevestigingen aan cellenbeton zijn te realiseren.

Het gaat om drie soorten Hit bevestigingen, namelijk de Hit Nail Wedge, de Hit Nail HN38SP met rubberen ring en het Hit Anchor met een schroef met zeskantige kop. De overeenkomst tussen de drie is dat de verankering plaatsvindt doordat de schacht in twee delen uiteen wordt gedreven tijdens het inslaan. De schacht is in de lengterichting gespleten in twee helften. Na het inslaan vormen deze delen een V-vorm.Het Hit Anchor is gemaakt van roestvast staal. Met het anker worden een gegalvaniseerde schroef met zeskantige kop en (op aanvraag) een beugel van edelstaal meegeleverd. De verankering is geschikt voor een belasting tot 300 kg. De kwaliteit van de bevestiging is niet meer afhankelijk van de nauwkeurigheid van voorgeboorde gaten. Er ke allerlei elementen met het Hit Anchor bevestigd worden, zoals hoekstaal, houten latten of leidingen in beugels.

Inkeping

De Hit Nail Wedge is bedoeld voor het bevestigen van hout of plaatmateriaal. Het is wel nodig om vooraf een gat in het hout te boren, maar daarna volstaat een enkele handeling. Een van de twee helften van de nagel heeft een inkeping. Tijdens het inslaan buigt de helft door de weerstand tegen het cellenbeton bij die inkeping. De nagel is gegalvaniseerd en bestaat uit een combinatie van tin en zink. Hij is echter ook in een uitvoering van roestvrij staal verkrijgbaar. De nagels zijn te belasten tot 100 of 210 kg, afhankelijk van het type.

Het derde Hit bevestigingsmiddel voor cellenbeton, de Hit Nail HN38SP, is in het bijzonder bedoeld voor het bevestigingen van dun metaal.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels