nieuws

Volker Stevin overweegt weigering nominatie Bouwprijs

bouwbreed

“De organisatie van de Nederlandse Bouwprijs is bijzonder chaotisch verlopen. De jury heeft de U-polder genomineerd, terwijl ze de V-polder had moeten beoordelen. Als een en ander niet wordt rechtgezet zullen wij de nominatie voor de Bouwprijs alsnog moeten weigeren.”

Dat stelt woordvoerder J. Boneveld van Van Hattum en Blankevoort (dochter Volker Stevin) in Woerden, daags na de uitreiking van de Bouwprijs op de Bouwbeurs in Utrecht. Hij heeft een en ander tevens via een fax laten weten aan de secretaris van de jury van de Nederlandse Bouwprijs, de heer J. van der Star.

Van Hattum en Blankevoort had zich op 14 oktober voor de Bouwprijs kandidaat gesteld met de door hem ontwikkelde V-polder. Het bedrijf heeft het werk ook al ‘in het echt’ uitgevoerd als proefpo in de wegkruising van de N57 bij het Zuidhollandse Goedereede. Op grond daarvan is het werk, in de categorie ‘poen’, aangemeld voor de Bouwprijs.

Verbazing

Tot grote verbazing van Boneveld bleek de jury de, niet eens als project ingediende, U-polder te hebben beoordeeld en genomineerd. Pijnlijk, want de U-polder is een initiatief van de Bouwdienst Rijkswaterstaat en niet van Van Hattum. Het bedrijf was echter wel betrokken bij de uitvoering van het experiment voor de U-polder (ook bij Goedereede) samen met Ballast Nedam en Hollandse Beton- en Waterbouw. Rijkswaterstaat en de andere twee aannemers werden echter niet in het jury-rapport genoemd. Directeur J. Werner van de afdeling speurwerk en ontwikkeling van Volker Stevin zegt zeer ongelukkig te zijn met het juryrapport. “Wij hebben onze aanmelding gebaseerd op onze kennis en ontwikkeling in ‘tussengronds bouwen’. Wij willen dit type bouwen breed onder de aandacht brengen. Het gaat immers om een nieuwe wijze van aanleg van infrastructuur waarbij tijdens het bouwen en het gebruik de overlast minimaal is.” Boneveld voegt eraan toe dat de uitreiking van het nominatie-certificaat een mooie gelegenheid hiervoor was geweest, temeer omdat ook de minister van VROM aanwezig was. “We werden echter zo overdonderd door deze blunder en de algehele slechte organisatie rond de Bouwprijs dat we dit hebben nagelaten.”

Brief

In de brief aan secretaris Van der Star van de Bouwprijs verzoekt Van Hattum dan ook de nominatie alsnog te geven aan de V-polder. “Zo niet, dan moeten wij deze nominatie weigeren.”

Boneveld zegt in een toelichting ook akkoord te gaan (‘gezien de ontstane situatie’) met een nominatie van de U-polder, zij het dat dan wel de andere partners in dit po genoemd moeten worden”.

In een reactie zegt Bouwprijs-secretaris Van der Star dat de gang van zaken rond de nominatie ‘inderdaad ongelukkig’ is geweest. “De jury blijkt de U-polder en de V-polder als een geheel te hebben beschouwd”. Hij laat weten met de voorzitter te zullen overleggen hoe deze affaire zal worden afgehandeld. Hij verwacht dat er binnenkort een andere toelichting wordt gegeven rond, wat hij een ‘onbenullige gang van zaken noemt’.

Reageer op dit artikel