nieuws

VNG krijgt resultaten van GIW-enquete certificaten

bouwbreed

Het grootste deel van de gemeenten stelt het GIW-certificaat verplicht bij de uitgifte van grond. Dat blijkt uit een enquete die het Garantie Instituut Woningbouw heeft uitgevoerd onder de gemeenten. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft vrijdag de resultaten van de enquete in ontvangst genomen.

De stichting GIW hield de enquete in verband met de afschaffing van de premiekoopregeling per 1 januari van dit jaar. Tegelijkertijd verviel ook de van rijkswege voorgeschreven verplichting om te bouwen met een GIW-certificaat.

De verantwoordelijkheid voor de kopersbescherming is hierdoor in feite bij de gemeente komen te liggen. Het GIW-certificaat neemt die bescherming van de gemeente over. Zo waarborgt het de koper bijvoorbeeld tegen onvoorziene risico’s tijdens de bouw of onverwachte gebreken na oplevering.

Veel gemeenten blijken positief te staan tegenover het certificaat, zo blijkt uit het onderzoek, waarbij 633 gemeenten werden benaderd. Ruim tweederde hiervan zegt niet af te zullen wijken van de eis om bij koopwoningen een garantiecertificaat af te geven. Het merendeel van de gemeenten regelt het gebruik van het garantiecertificaat door middel van het stellen van voorwaarden bij de gronduitgiften.

Zelf selecteren

Andere gemeenten lieten weten zelf aannemingsbedrijven of projectontwikkelaars te selecteren. Als een van de selectie-criteria wordt gehanteerd dat de onderneming is aangesloten bij een van de GIW-certificaten afgevende organisaties.

Eenderde van de gemeenten zegt aansluiting bij het GIW niet meer actief te zullen voorschrijven. Argumenten daarvoor zijn dat deze gemeenten geen pomatige bouw kennen of dat ze vinden dat er al voldoende garantieregelingen zijn.

Reageer op dit artikel