nieuws

Vlaamse aannemer dwingt overheid tot betaling

bouwbreed Premium

Tot grote ergernis van de Vlaamse cultuurminister Hugo Weckx heeft het Belgische aannemersbedrijf NV Algemene Ondernemingen Aerts beslag laten leggen op circa honderd kunstwerken in het Museum voor Hedendaagse Kunst (MUHKA) in Antwerpen en op de gebouwen van de balletschool Jeanne Brabants.

De reden van deze drastische aanpak van de aannemer is dat de minister weigert om een rechterlijk vonnis uit te voeren betreffende een schuldvordering van de aannemer op de Vlaamse regering ten bedrage van 90,5 miljoen Belgische franks (ruim f. 5 miljoen).

De NV Algemene Ondernemingen Aerts kreeg achttien jaar geleden een overheidsopdracht voor de bouw van een botenloods in het rijkssportcentrum Hazewinkel-Blaasveld.

Maar de werkzaamheden vlotten niet omdat de opdrachtgever op verschillende terreinen nalatig bleek. Het kwam tot een rechtszaak waarbij de staat aan het kortste einde trok en de aannemer voorlopig een kleine f. 400.000 moest betalen.

Een deskundige die nadien aan de slag ging kwam tot de conclusie, dat de uiteindelijke schade voor de aannemer aanzienlijk groter was waarna een rechter de Vlaamse overheid in september 1994 veroordeelde tot het betalen van een bedrag van ruim f. 5 miljoen aan de NV Algemene Ondernemingen Aerts.

‘Vergeten’

De Vlaamse overheid ‘vergat’ of wilde niet in beroep gaan zodat het vonnis vanaf 21 november vorig jaar uitvoerbaar was. De Vlaamse cultuurminister maakte echter geen aanstalte om het bedrag te betalen, laat staan in zijn begroting voor 1994 in te schrijven ofschoon zijn naaste medewerkers beloofden dat de helft van het bedrag voor 19 januari 1995 zou worden betaald. Het resterende deel zou volgen na een wijziging van de begroting voor 1995.

Toen de aannemer de vorige week constateerde dat er niets op zijn rekening was gestort was zijn geduld op. Hij schakelde zijn advocaat in die voor het volledige bedrag beslag liet leggen op ongeveer honderd kunstwerken in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen en op de gebouwen van eerdergenoemde balletschool.

‘Onzakelijke opstelling’

Als minister Weckx nu niet gauw met geld over de brug komt, vindt er op 15 maart een openbare verkoop plaats van de in beslag genomen kunstwerken en de voornoemde gebouwen.

Minister Weckx verschuilt zich intussen achter ‘technisch-budgettaire’ problemen om het geld vrij te maken, maar het geduld van de aannemer is duidelijk op. Hij heeft er genoeg van om van het kastje naar de muur te worden gestuurd, zo liet een woordvoerder van het bedrijf weten.

Op het ministerie van cultuurminister Weckx is men duidelijk boos op de aannemer. Daar zei een ambtenaar zelfs “te vrezen dat de betrokken aannemer in de toekomst nog moeilijk aan overheidsopdrachten zou ke geraken door zijn onzakelijke opstelling”.

Reageer op dit artikel