nieuws

Verplaatsing Amersfoortse societeit aangevochten

bouwbreed Premium

Over zes weken blijkt definitief of het voormalig belastingkantoor aan de Prins Hendriklaan in Amersfoort verbouwd kan worden ten behoeve van de Societeit Amicitia. Dan doet de Raad van State uitspraak in een door omwonenden van het pand aangespannen rechtszaak.

Halverwege vorig jaar gaf een van de rechters van de rechtbank in Utrecht al toestemming voor de verbouwing onder de voorwaarde dat het gemeentebestuur nadere voorschriften zou formuleren om de overlast van de societeit voor de omwonenden te beperken. De Stichting Behoud Woonklimaat Stationsplein blijft er echter bij dat Amicitia beter gevestigd kan blijven aan de Stadsring. Daarom vocht ze het vonnis van de Utrechtse rechter in hoger beroep aan bij de Raad van State in Den Haag. De omwonenden vrezen dat Amicitia het pand grootschalig zal gaan exploiteren en dat dat veel parkeeroverlast gaat veroorzaken in de omgeving.

De gemeente heeft inmiddels de door de Utrechtse rechter geeiste aanvullende overlastbeperkende voorschriften geformuleerd en denkt dat daarmee voldoende tegemoet gekomen te zijn aan de wensen van de omwonenden van het voormalig belastingkantoor.

Advocaat J. Koster vertelde dat zijn client, de gemeente, liever vandaag dan morgen Amicitia verplaatst. Dan komt er ook weer wat vaart in de nieuwe winkelboulevard, die de gemeente langs de Stadsring wil aanleggen. De winkelmogelijkheden van Amersfoort zouden de laatste jaren achtergebleven zijn bij de groei van de stad. Amersfoort groeide binnen korte tijd van 85.000 naar 110.000 inwoners en wil doorgroeien naar 130.000.

Reageer op dit artikel