nieuws

Verdiepen Maas stuit op kabels en buizen

bouwbreed Premium

Het verdiepen van het zomerbed van de Maas stuit, volgens een woordvoerder van de gemeente Venlo op kabels, zinkstukken en olieleidingen die onder de Maas doorlopen. Het uitbaggeren van de rivier bij Roermond en Venlo, dat Rijkswaterstaat bij wijze van achterstallig onderhoud nog in 1995 wil uitvoeren, gaat daardoor miljoenen meer kosten.

Het verleggen van kabels en buizen gaat handenvol geld kosten; een uitgave die wel aangestipt is in het plan-Boertien, maar waar geen bedrag voor geraamd is”, aldus de woordvoerder van Venlo.

Verwacht wordt dat voor dit extra werk in het totale verdiepingstraject van Linne tot Megen, 120 kilometer, een miljard gulden extra nodig is.

Woordvoerder Wuhe van de Rijkswaterstaat Directie Limburg zegt dat het juist is dat in het plan-Boertien, op voorhand, geen kostenberekening is opgenomen.

“Dat hoefde ook niet. Boertien ging bij het uitbrengen van het rapport in december 1994 uit van een tijdvak van 15 jaar voor het beveiligen van de Maas. Dat tempo verandert nu door de overstroming in januari 1995.

Het bedrag van 1 miljard voor het verleggen van kabels en leidingen is uit de lucht gegrepen. Rijkswaterstaat is met een onderzoek bezig. Het verdiepen en verbreden van de Maas is nog niet in detail uitgewerkt. De verdieping heeft nog heel wat voeten in de aarde”, zegt de woordvoerder van Rijkswaterstaat.

Volgens Wuhe is in grote lijnen bekend welke kabels en leidingen in het Maasprofiel liggen. “In de Grensmaas valt het mee; bij Venlo en Roermond zijn er dat een heleboel meer.”

Reageer op dit artikel