nieuws

Tendens naar grotere zonneschijven

bouwbreed

Bij het ontwikkelen en produceren van zonnecellen is een begrijpelijke tendens naar zonneschijven van grotere formaten te constateren. Dat levert meer energie op en is relatief goedkoper. Bayer BV te Mijdrecht biedt nu een solarsilicium schijf aan in verschillende afmetingen tot 20 bij 30 cm. Omdat monokristallijne platen in dit formaat zeer moeilijk zijn te vervaardigen, wordt voor deze grote schijven multikristallijn silicium ingezet. De inzet van dergelijke grote schijven biedt extra besparingsmogelijkheden op fotovoltaisch gebied. Het zagen is in vergelijking met kleinere schijven gunstiger en dus besparend uit te voeren en het tijdsbeslag per oppervlakte-eenheid is geringer.

Ook bij het produceren van zonnepanelen is het financieel gunstiger een grote schijf te be- en verwerken, dan meerdere kleine schijven. Ook is het onderling schakelen minder tijdrovend en kostbaar, omdat minder verbindingen behoeven te worden gemaakt. Bij wijze van proef is bij ‘Energies Nouvelles et Environment’ te Brussel een zonnepaneel vervaardigd, bestaande uit 16 in serie geschakelde schijven met de afmetingen van 20 x 30 cm. Deze module levert 100 Watt bij 16 Ampere op.

Reageer op dit artikel