nieuws

Stichting Dak en Milieu opgericht

bouwbreed

Een aantal fabrikanten en importeurs van materialen voor platte daken met bitumineuze dakbedekking heeft de Stichting Dak en Milieu opgericht.

Het belangrijkste doel van de stichting is om ook voor de toekomst milieuverantwoorde toepassingen van baanvormige dakbedekkingen te waarborgen. De stichting wil verder bevorderen dat alle beslissers in de bouw objectieve keuzecriteria ke hanteren inzake dakbedekkingen.

Dit gebeurt onder meer in de vorm van een LCA (Levens Cyclus Analyse) en volgens het Systeem Toegevoegde Milieubelasting (STMB). Die criteria zijn hard nodig volgens de stichting omdat momenteel met veel verschillende beoordelingsmodellen wordt gewerkt. Daardoor zijn de dakbedekkingsconstructies niet goed met elkaar te vergelijken. In verband daarmee is ook een objectief milieu-oordeel over de systemen nu nog onmogelijk te geven, aldus de stichting.

De initiatiefnemers van de op 2 februari opgerichte Stichting Dak en Milieu zijn: de Venedakleden: Aliso BV, Asphalt-en Chemische Fabrieken Smid en Hollander, Nebiprofa BV, Troelstra en De Vries BV alsmede de vereniging Vebidak en de bedrijven Empol BV en Wand- en Dakprodukten BV.

In het bestuur van de stichting zijn personen vanuit verschillende richtingen vertegenwoordigd, om zo onafhankelijk mogelijk te ke opereren. Het bestuur bestaat uit voorzitter gen. maj. b.d. J.J. de Vos, tevens voorzitter van de Stichting Bouwkwaliteit, prof. dr. J.M.J.M. Bijen directeur van Intron BV en hoogleraar TU Delft, ir. C. Gouwens directeur TNO-Bouw, ing. D.A Jonkers adjunct directeur van Vebidak, ing. L.G. Niemoller directeur-secretaris van Venedak en L.B. Benedict directeur van Wand- en Dakprodukten BV. G.F. van Oorschot, directeur van Ampo BV, is als milieumanager aan de stichting verbonden. Het secretariaat van de stichting is gevestigd in Zeist aan de Utrechtseweg 93a, telefoon 03404-19366 en fax 03404-15128.

Reageer op dit artikel