nieuws

Sint-Pietersberg naar Natuurmonumenten

bouwbreed

Voor het symbolische bedrag van een gulden heeft de Vereniging Natuurmonumenten afgelopen woensdag de Sint-Pietersberg in Maastricht overgenomen van de provincie Limburg. Het beschermd natuurgebied is 87 hectare groot en kent een ondergronds gangenstelsel met een lengte van tweehonderd kilometer. De afgelopen zeventig jaar is de Sint-Pietersberg erg aangetast door de cementindustrie.

Jaarlijks wordt er door de Eerste Nederlandse Cement Industrie tussen de 600.000 en 700.000 ton mergel gewonnen. De ENCI heeft nog tot en met 2010 een vergunning voor de winning van kalksteen uit de berg. In overleg met Belgisch-Limburgse en Belgisch-Franse buurgemeenten en de gemeente Maastricht spant Natuurmonumenten zich de komende jaren in voor de totstandkoming van een groot internationaal natuurpark op de Sint-Pietersberg.

Reageer op dit artikel