nieuws

Rotterdam in 1997 opgedeeld in tien nieuwe gemeenten

bouwbreed

De stadsprovincie Rotterdam kan in 1997 haar beslag krijgen. De stad Rotterdam wordt dan opgedeeld in tien nieuwe gemeenten die net als een aantal omliggende gemeenten in het Rijnmondgebied een deel van hun bevoegdheden overdragen aan het nieuwe stadsprovinciebestuur. Dat heeft het kabinet beslist.

Over het aantal andere stadsprovincies is het kabinet het nog niet eens. Staatssecretaris Van de Vondervoort (Binnenlandse Zaken) wil alleen de regio’s Amsterdam en Den Haag zo’n zware status geven. De grootstedelijke gebieden rond Utrecht, Eindhoven, Arnhem/Nijmegen en Enschede/Hengelo zouden van haar wel gewoon provincie mogen worden.

Burgemeester Opstelten van Utrecht heeft vorige week zijn afkeuring over deze keuze kenbaar gemaakt. Hij vindt dat er net zoveel aanleiding is om van Utrecht een stadsprovincie te maken als bij de drie randstedelijke gebieden. Hij wees bovendien op het regeerakkoord waarin staat dat het kabinet de ontwikkeling van ‘zeven’ provincies nieuwe stijl voortzet.

Volgens een woordvoerster van staatssecretaris Van de Vondervoort zal het kabinet na overleg met het interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de definitieve keuze maken en de nota waarin die wordt vastgelegd naar de Tweede Kamer sturen.

Reageer op dit artikel